|

Románia e hónapban veszi át első F-16-osait

A tél végén, kora tavasszal közzétett híreknek megfelelően a Román Légierő még szeptemberben átveheti a hosszas körök után, a bolgárokkal vívott harcot követően végül Portugáliaval megkötött megállapodás értelmében járó egy tucatos F-16-os géppark első felét: Románia szeptember 28-án hivatalosan is átveszi az első 6 gépét.

A román védelmi miniszter által közzétett információk alapján a hónap végén a portugáliai Monte Real légibázison átvett használt Fighting Falcon gépek október elején lesznek köszöntve a romániai Feteştiben.

Ex-portugál F-16-os immáron a Román Légierő színiben a portugáliai Monte Real légibázison 2016. szeptemberében.

Ex-portugál F-16-os immáron a Román Légierő színiben a portugáliai Monte Real légibázison 2016. szeptemberében. YouTube,

Mint arróol korábban beszámoltunk Portugália még 2009-ben ajánlott fel 9 darab használt F-16-ost megvételre, melyekre Bulgária és Románia kívánt lecsapni. Hosszú versengés után végül Románia került ki győztesen a csatából, az üzletet hivatalosan 2013 októberében jelentették be: az eredetileg felajánlott 9 darab mellé a portugálok további 3 darab használt gépet vásároltak Amerikából felújításra és továbbértékesítésre, így kerül összesen 12 gép délkeleti szomszédunkhoz. Az első gépek várhatóan idén szeptemberben érkeznek Romániába, a teljes flotta várhatóan jövőre állhat hadrendbe. A román Falconok három bázison, Aranyosgyéresen (Câmpia Turzii), Feteştiben és Bákóban (Bacău) állomásoznak majd.

A Román Légierő által alkalmazandó kamuflázsban először idén áprilisban kapták lencsevégre a szóban forgó 12 Falcon egyikét. Az alábbi videón pedig a Monte Real légibázison szeptember 18-án tartott nyílt napon látható a már ex-Portugál vasmadarak egyik példánya.