|

Nyugdíjba vonultak a mexikói Tigrisek

A Mexikói Légierő szeptemberben kivonta állományából a Northrop F-5E/F Tiger II típusú vadászbombázókat. A kecses gép 34 évig szolgálta a közép-amerikai ország haderejét.

Szeptember 16-án Mexikóban végleg kivonták a hadrendből a Northrop F-5E/F Tiger II típusú vadászbombázókat. Ráadásul megfelelő módon köszöntek el a kéthajtóműves típustól, az ország függetlenségi napján tartott ünnepélyen kötelékben búcsúzott a 401. Század nyugdíjas különítménye.

f-5_pc-7_mexico

Mexikó 1982-ben állította hadrendbe a típust, a 10 darab F-5E és 2 darab F-5F darabobként 10 millió dollárért került a közép-amerikai államba, hogy leváltsa a Lockheed T-33 és a de Havilland Vampire Mk.I repülőgépeket. (A mexikóiak eredetileg 24 darab izraeli IAI Kfir C.1 típusú vadászbombázó beszerzésén dolgoztak, de a típus eladását megvétózta az amerikai J79 hajtómű miatt az Egyesült Államok.) A Tiger II volt Mexikó első szuperszonikus vadászrepülőgépe, azonban most újra vadászbombázó nélkül marad a légierő, miután utódtípus nélkül vonták ki a gépeket.