|

Szinte biztosan a HK416 lesz a FAMAS utódja Franciaországban

Bár a hivatalos bejelentés egyelőre még várat magára, több francia napilap egyidejűleg írta meg, hogy a francia haderő AIF (Arme Individuelle Future) tenderét a német Heckler & Koch fegyvergyártó nyerte a HK416 gépkarabéllyal. Amint azt a neve is mutatja, az AIF célja a jelenleg rendszeresített egyéni lőfegyverek leváltása, azaz a FAMAS nyugdíjba küldése. A pályázatot 2014-ben hirdette meg a beszerzésekért felelős helyi szervezet (DGA), eredményhirdetést pedig idénre ígértek, 2016 decemberi szerződéskötéssel. Egyelőre úgy tűnik, tartani tudják magukat a tervhez, bár az ilyen méretű hadiipari tenderek esetében sosem lehetünk biztosak abban, hogy nem jön közbe valamilyen csúszás.

Gyors áttekintés: a FAMAS (Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Étienne) 1979-ben jelent meg a francia fegyveres erők állományában, mint új generációs, 5.56 x 45 mm NATO kaliberű lőszert tüzelő gépkarabély. A 2000-ben beszüntetett gyártásig több mint 400000 FAMAS F/G készült, amelyek számos kisebb-nagyobb konfliktust végig szolgáltak, és a francia katonai jelenlét jelképévé váltak. Exportra is került belőlük, bár átütő sikert nem értek el velük a piacon. Főképp azután, hogy a fegyvert tervező és gyártó Saint-Étienne-i fegyvergyár 2002-ben bezárt.

Francia katona FAMAS gépkarabéllyal a 2014-es, németországi Combined Resolve II hadgyakorlaton |Fotó: U.S. Army, Spc. Tyler Kingsbury

Francia katona FAMAS gépkarabéllyal a 2014-es, németországi Combined Resolve II hadgyakorlaton |Fotó: U.S. Army, Spc. Tyler Kingsbury ,

Ez utóbbi körülmény okozta azt a faramuci helyzetet, hogy a hagyományosan fejlett és erős hadiiparral rendelkező Franciaország nem képes hazai fejlesztésű gépkarabéllyal leváltani a FAMAS-t. Így tehát kénytelenek voltak kiírni a már említett tendert, és várni az eredményt.

Ami úgy tűnik, a német Heckler & Koch számára kedvez majd: a körülbelül 400 millió euró értékű megállapodást akár már decemberben alá is írhatják. Már amennyiben a belga FN (Fabrique National) nem talál fogást a döntésen: a La Meus belga napilap arról számolt be, hogy a cég hivatalos formában is meg fogja támadni az eredményt az illetékes francia bíróságon.

Számunkra viszont sokkal érdekesebb, hogy néhány új információ is napvilágot látott az üzletről. Kiderült például, hogy a fegyvereket minden bizonnyal nem fogják licencben gyártani. Ez hasonló okokra vezethető vissza, mint maga a tendereztetés: a francia haderő nem talált olyan helyi vállalatot, amely rendelkezne a megfelelő tanúsítványokkal, engedélyekkel és eszközparkkal ahhoz, hogy megfelelő minőségben készítse el a gépkarabélyokat. A Francia Hadsereg évente 16 000 darabot kíván átvenni az új fegyverből, összesen pedig 90 – 101 ezer darab körül áll majd meg a mennyiség (első körben).

 

Maliban operáló francia felderítő kezében a HK416 gépkarabély | Forrás: hkpro.com

Maliban operáló francia felderítő kezében a HK416 gépkarabély | Forrás: hkpro.com ,

A HK416 egyébként nem ismeretlen a francia fegyveres erőknél: 2008 óta több mint 2200 darab H&K HK416 és HK417 került rendszeresítésre a különleges feladatokat ellátó BFST (Brigade des Forces Speciales Terre) és COS (Commandement des Operations Speciales) eszköztárában, amiket külföldi misszióikban előszeretettel alkalmaztak.