|

Franciaország a FAMAS utódját keresi

Ha nem is mozog az olvasó otthonosan a kézifegyverek világában, a közel 10 esztendőn át fejlesztett FAMAS (Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Étienne) egyedinek mondható kialakításának köszönhetően jelképévé vált a francia fegyveres erőknek.

Az 1979. július 24-én debütáló FAMAS F1 felett azonban eljárt már az idő, így a francia beszerzési ügynökség (DGA) pályázatot hirdetett 90000 fegyver beszerzésére, amelyek 5.56 x 45 mm NATO kaliberben kell elkészüljenek.

Az AIF (Arme Individuelle Future) névre hallgató program keretében a jelenleg rendszerben lévő 400000 FAMAS F1/G1 leváltása a cél, s ezzel Franciaország lesz az első nemzet, mely első generációs 5.56 mm űrméretű fegyvereit lecseréli.

Noha Európa egyik legnagyobb kézifegyver beszerzéséről beszélünk, a FAMAS gyártásának befejezése (2000.) után 2002-ben a Saint-Étienne városában elterülő fegyvergyár végleg bezárta kapuit, így az a sajátos helyzet állt elő, hogy a francia védelmi szektor nem tudja a követelményeket teljesíteni, kénytelenek lesznek külföldi gyártók segítségét igénybe venni.

Maliban operáló francia felderítő kezében a HK416 gépkarabély | Forrás: hkpro.com

Maliban operáló francia felderítő kezében a HK416 gépkarabély | Forrás: hkpro.com ,

A pályázók között esélyesként nevezhető a belga FN Herstal SCAR-L, a Thales Australia F90, a német Heckler & Koch HK416A5, az olasz Beretta ARX160 és a cseh CZ 805 BREN is.

A maximum öt gyártót engedélyező kiírás szerint a pályázatokat június 26-ig kell benyújtani. A DGA tervei szerint a fejlesztési szakaszt „átlépve” így a szerződés aláírása már 2016 decemberében megszülethet. A feltételek között szerepel a mintapéldányok, a lőszerek és tartozékok önköltségen való biztosítása is, továbbá az összeszerelés és gyártás az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség területén kell végbemenjen. A gyártóval kapcsolatos feltétel még az évi 16000 darab leszállításának biztosítása, ezen felül az elmúlt három évben, minden esztendőben a bevételeknek meg kellett haladniuk a 109 millió dollárt (80 millió euro).

Első körben, fele-fele arányban (45000 darabot jelöl meg egyenként a pályázati kiírás) kívánja vizsgálni a DGA a támadófegyver és karabély változatotok tulajdonságait, mely mellé a cső alatti gránátvető, a műszaki leírás, karbantartó készlet és alkatrészek, valamint a kiképzést egyaránt biztosítania kell a nevezőnek. További kritérium, hogy a támadófegyvernek meg kell felelnie a FÉLIN (Fantassin à Équipement et Liaisons Intégrés – Integrált Gyalogos Felszerelés és Kommunikáció) rendszer összetevőinek későbbi integrálhatóságához és képesnek kell lennie puskagránát alkalmazására is.

A FÉLIN-rendszer FAMAS alapon egy kiállítás alkalmával | Forrás: wikipedia.org

FAMAS, itt éppen FÉLIN rendszerrel ellátva | Forrás: wikipedia.org ,

Némely gyártó előtt nem ismeretlen vásárló a Francia Hadsereg, ugyanis Afganisztánban szolgáló katonáik számára több ízben szereztek be kézifegyvereket. Ezek közül az első a H&K G36KV karabély volt AG40 gránátvetővel felszerelve (szakasz szinten való operálás támogatásaként), emellett 2008 óta több mint 2200 darab H&K HK416 és HK417 került rendszeresítésre a különleges feladatokat ellátó BFST (Brigade des Forces Speciales Terre) és COS (Commandement des Operations Speciales) eszköztárában, valamint kis számú SCAR-L vásárlás is történt.