|

HTKA Hírhalom 2016. 33. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Az ukrán Juzsnyoje tervezőiroda és a Pavlograd vegyi üzem 40 millió dolláros megrendelést kapott egy meg nem nevezett vevőtől a Grom-2 típusú taktikai ballisztikus rakétarendszer további fejlesztésére. A rendszer tesztelését várhatóan már idén ősszel megkezdik.

Hamarosan megkezdődik az orosz-indiai szuperszonikus csapásmérő robotrepülőgép, a BrahMos repülőgép-fedélzeti indítású verziójának tesztelése, az első ledobásra várhatóan augusztus 24-én került majd sor. A hordozó gép szerepét egy Szu-30MKI tölti majd be.

Nem csak a csapásmérésben veszi át a Szu-24-es szerepét a Szu-34-es, de az elektronikai felderítés és zavarás területén is lassan-lassan átveszik a Szu-24MP verzió feladatait. Ehhez az UKR-RT konténert hordozzák a törzs alatti középső fegyverzet-felfüggesztőn. Az eszköz a Tu-214R felderítő repülőgép M-410 ELINT rendszerén alapul.

UKR-RT konténer a Szu-34-es törzse alatt | Forrás: PA

UKR-RT konténer a Szu-34-es törzse alatt | Forrás: PA ,

A Ka-52-es haditengerészeti verziója, a Kamov Ka-52K „Katran” helikopter számára a KRET vállalat fejleszt aktív fázisvezérlésű (AESA) radart. A milliméteres hullámhosszon dolgozó eszköz nagy tengeri célpontokat akár 180 kilométerről is képes észlelni.

—-

Natalia Mikolszkij ukrán közgazdasági miniszter-helyettes tájékoztatása szerint Indonézia érdeklődést mutat az Antonov An-70 típusú teherszállító repülőgép iránt, emellett különböző radarrendszerek liszenszét is meg kívánják vásárolni. Malajzia szintén érdeklődik az ukrán haditechnika iránt, ők páncélozott járműveket és tankelhárító fegyvereket vásárolnának.

Az izraeli Rafael vállalat partnerségre lépett a Raytheonnal, melynek keretében az amerikai vállalat végzi az Iron Dome légvédelmi rendszer forgalmazását az Egyesült Államokban, emellett segítenek megfelelni az amerikai szabványoknak is. Amennyiben a US Army megrendeli a SkyHunter néven promózott eszközt, úgy a gyártás is a Raytheonnál történne.

Iron Dome indítóállás

Már az amerikai piacra is lőnek | Fotó: NatanFlayer ,

A Lockheed Martin által fejlesztett új, „Dual Mode Plus” elnevezésű, kettős vezérléssel (félaktív lézeres és INS/GPS rávezetéssel) ellátott bombát teszteltek a Super Hornet fedélzetén. Az új, kombinált rávezetésnek köszönhetően a fegyver alkalmazási tartománya kiszélesedik, kevéssé érzékeny az időjárásra.

A legfrissebb hírek szerint az USA jóváhagyta, hogy Dél-Korea megkaphassa a GPS-szel ellátott Taurus cirkálórakétát. Ennek köszönhetően még idén megkapják a fegyverintegrációhoz szükséges szoftverfrissítést a koreai F-15K Slam Eagle vadászbombázók, és már az év vége előtt bevethetővé válhat az új robotrepülőgép.

Augusztus 8-án sikeres megszakított felszállás történt a Homestead légibázison: a 482. Vadász Ezred egyik F-16-osának pilótának egyelőre ismeretlen okokból a nem tudta végrehajtani a felszállást, de a nagy sebességgel guruló gépet csak a fékhorog alkalmazásával sikerült megállítania. A bázis „majomfogója” jól működött, a pilóta épségben hagyta el a gépet.

Egy hasonló eset a Shaw támaszponton | Forrás: USAF

Egy hasonló eset a Shaw támaszponton | Forrás: USAF ,

A Bloomberg információi szerint Szingapúr lemondott az F-35B vásárlásáról, döntéséről júniusban informálta a Pentagont. Az ázsiai városállam 2014-ben 4+8 darab ötödik generációs repülőgép beszerzési szándékát jelezte az Egyesült Államoknak. A visszamondás azért is furcsa, mert még arra is engedélyt kaptak, hogy saját fejlesztésű adatátviteli rendszert és rádiót integráljanak a típusra, mely a tervek szerint 2022-ben állt volna hadrendbe.

Vietnam titokban izraeli EXTRA rakétákkal erősítette meg haderejét, melynek célja, hogy a vitatott hovatartozású szigetekre épített kínai légibázis futópályáját használhatatlanná tegyék.

Augusztus 6-án az egyik F-22 Raptor kényszerleszállást hajtott végre a Hill támaszponton. A pilóta és a gép is sértetlenül megúszta az esetet. Egyelőre nem tudni, hogy mi miatt döntött a feladat megszakítása és az azonnali leszállás mellett.

A Caylym sikeresen demonstrálta Guardian CAFFS (Containerized Aerial Fire Fighting System) tűzoltó rendszerét a thaiföldi vezetés előtt, mely egyben az eszköz első ázsiai bemutatója is volt. A repülőgép rakterébe elhelyezhető, konténerbe integrált rendszer könnyen eltávolítható, így a hordozógép gyorsan visszaalakítható eredeti szerepkörébe.

Forrás: Caylym

Forrás: Caylym ,

Az oroszok szíriai hadművelete számos tanulságot hozott, melyek közül több is akadt, ami a haditechnika javítását, továbbfejlesztését segíti. Ilyen például a harci helikopterek rotorlapátjainak gyors elhasználódása, melynek köszönhetően a légierő az összes forgószárnyas számára új, szénszálas kompozitból készült rotorlapátokat vásárol.

Augusztus 12-én felszállás közben összeütközött a US Army két AH-64 Apache helikoptere Dél-Koreaában. Az eset során mind a négy hajózó könnyebben megsérült.

A B-52H sikeres JASSM indítást hajtott végre a belső bombakamrájában található forgótárról. A fegyverteszt során nemcsak egy, hanem egyből 3 darab robotrepülőgépet is útjára indított az öreg bombázó, mely a pilonjain található 12 felfüggesztési ponttal együtt összesen 20 darab JASSM hordozására képes.

Tajvan ünnepélyes keretek között mutatta be új pilóta nélküli eszközét a Hualien támaszponton. A Teng Yun névre hallgató repülőgép kísértetiesen hasonlít az MQ-9 Reaper típusra, fejlesztését az NCSIST végezte.

Forrás: NCSIST

Forrás: NCSIST ,

A Boeing KC-46A ‘Pegasus’ megkapta a zöld jelzést az alacsony ütemű gyártáshoz. A közeljövőben a Pentagon 19 darabos megrendelést ad le az amerikai gyártóhoz.

A Blue Angels bemutatócsapat legendás teherszállító repülőgépe sem szokott kimaradni a légibemutatókból, ám a „Fat Albert” (Dagi Albert) névre keresztelt C-130T Hercules az év hátralévő részén mégsem lesz látható a repülőnapokon, ugyanis időszakos karbantartáson (öt évente esedékes átvizsgáláson) vesz részt a Tinker támaszponton.

A következő három évben a USMC folyamatos rotálásban tartja a 147 darab CH-53E típusú helikopterét. A gépek a Miramar támaszponton esnek át nagyjavításon. A 110 napig tartó élettartam-hosszabbításon egyszerre 16 forgószárnyas vesz részt.

A fellépő pilótahiánynak köszönhetően bővíti kiképzőkapacitását az USAF, ezentúl a Hill támaszponton szereplő F-16-osok is besegítenek a képzésbe, átvezénylik őket a kevés repülőgéppel rendelkező kiképzőszázadokhoz.

Újra „csendes szobába” zárták a B-1B bombázót, melyre az ALQ-161 tesztelése miatt volt szükség. Az Edwards támaszponton található létesítmény célja az elektronikai zavaróberendezések és radarok működésének feltérképezése.