|

HTKA Hírhalom 2016. 32. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Az USAF két fegyvertípus leváltását is tervezi, ajánlatokat kértek be a gyártóktól az LGM-30G interkontinentális ballisztikus rakéta, valamint az AGM-86 cirkálórakéta utódját is keresik, természetesen két külön váltótípussal, de mind a kettő típusnak nukleáris töltettel is felszerelhetőnek kell lennie.

Két hete szerepelt híreink között a lelepleződött Mi-28NM, mely most azzal az apropóval került ide, hogy elvégezte első repülését. Erre július 29-én került sor, a Mil moszkvai gyárának területén. A típus egyébként Viktor Bondarev nyilatkozata alapján 2017 végén vagy 2018 folyamán hadrendbe állhat.

Forrás: russianplanes.net

Forrás: russianplanes.net ,

A Lockheed Martin leszállította az Ausztrál Királyi Haditengerészet utolsó MH-60R helikopterét. A Romeokat még 2010-ben rendelték az S-70B forgószárnyasok leváltására.

Az Amerikai Egyesült Államok 24 darab RQ-11B pilóta nélküli eszközt és hozzájuk tartozó földi irányító rendszert szállított Ukrajnának.

Megérkezett Horvátországba az ajándékba kapott OH-58 Kiow Warriorok első szállítmánya. Az USAF C-5-ösének „gyomrában” 5 példányt szállítottak a Zadartól nem messze található Zemunik légibázisra július 30-án. A helikopterek mellé 30 tonnányi felszerelés is érkezett, ezeket további 11 forgószárnyas és ismeretlen mennyiségű felszerelés egészíti majd ki.

Épp déli szomszédunk egyik új helikopterét pakolják ki az USAF óriásából | Fotó: Horvát Védelmi Ministérium

Épp déli szomszédunk egyik új helikopterét pakolják ki az USAF óriásából | Fotó: Horvát Védelmi Ministérium ,

Az Indiai Védelmi Minisztérium megegyezett a Rosoboronexporttal az Indiai Haditengerészet Ka-28-as helikoptereinek élettartam hosszabbításáról és modernizálásáról. 10 forgószárnyast érint a szerződés, melynek értelmében azokat Oroszországba küldik azon munkálatok elvégzésére, melyek szükségesek az élettartam meghosszabbításához, majd Indiába, orosz szakemberek segítségével szerelik be és integrálják az új, részben nyugati forrásokból származó avionikát.

Mégsem bővül Észtország légiereje, ugyanis az USA által 2014-ben felajánlott két használt C-23B+ Super Sherpa típusú szállítógépet nem állítják szolgálatba.

A Korea Aerospace Industries (KAI) tovább nyit a karbantartás és javítás irányába, új létesítményt építenek erre a célra, melyek 2017-18 folyamán vehetnek át.

A US Navy elvégezte a VH-92A koncepciójának átvizsgálását, és zöld utat adott a Lockheed Martin tulajdonában álló Sikorsky számára az első prototípus építéséhez. Az első példány várhatóan 2017 folyamán emelkedhet a levegőbe.

Sikorsky VH-92A Superhawk | Forrás: Sikorsky

Sikorsky VH-92A Superhawk | Forrás: Sikorsky ,

Egy új izraeli szereplő lépett be az UAV-k piacára, a Meteor vállalat MALE kategóriájú (közepes magasságon, nagy őrjáratozási idejű) pilóta nélküli repülőeszközt fejleszt. Az 1000 kilós maximális felszállótömegű típus várhatóan 25-30 órát is a levegőben tölthet majd. A meghajtást 100 lóerős dugattyús motorral hajtott típus 150 kilogrammos hasznos teherrel repülhet majd.

Izrael komolyan dolgozik azon, hogy megszerezze a Lockheed Martin F-35A típus minél nagyobb szintű karbantartói jogát. Bár az eredeti tervek szerint az európai rendszeresítők Olaszországban javíttatnák gépeiket, Tel Aviv szeretné mindezt saját hatáskörben elvégezni. Az Israel Aerospace Industries (IAI) komoly múlttal rendelkezik ezen a terülten is, ráadásul beszállítói is a JSF programnak: 800 géphez gyártanak szárnyakat.

Első izraeli F-35I

Nagy pillanat az Izraeli Légierő számára: levegőbe emelkedik első F-35I Adir vadászbombázójuk. Lockheed Martin,

A Kanadai Királyi Légierő akár 2030-ig is szolgálatban tarthatja a Canadair CT-114 Tutor típusú sugárhajtású kiképzőgépet. A típus élettartam-hosszabbítási programja kidolgozás alatt áll.

Július 24-én 31 iraki helikopter-pilóta végezte el sikeresen a 14 hónapos képzését a Mi-17-es típuson.

A Francia Légierő visszahívta Csádból a 4 darab Dassault Rafale vadászbombázóját, melyeket szintén 4 darab Dassault Mirage 2000 váltott le.

Az Airbus Defence and Space vezetője komoly munkát végez Indonéziában, hogy vevőt találjon az A400M Atlas teherszállító repülőgépnek, valamint a Eurofighter Typhoon vadászbombázónak.

Az újra gyártásba vitt Tu-160M2 bombázó első példánya várhatóan 2018 végén végezheti el első repülését a korábban bejelentett 2019 helyett. Viktor Bondarev szerint az első sorozatgyártású példány 2021-re készülhet el.

Forrás: Tupoljev tervezőiroda

Forrás: Tupoljev tervezőiroda ,

Orosz védelmi minisztériumi források szerint a Tupoljev Tu-214R kiválóan teljesít Szíriában. Nem csak teljesítményben, de műszaki hiba nélkül teljesítette a bevetéseket.

India BrahMos cirkálórakétákat telepít a Kína határ közelébe. A negyedik, orosz-indiai fegyverrel felszerelt ezred helyét az ellenséges terület közelébe telepítené. Az ezred 100 darab rakétából és 5 mobil indítóállomásból áll.

Kazahsztán lehet az Il-76MD-90 (Il-476) katonai teherszállító repülő első külföldi vásárlója. A közép-ázsiai ország tárgyalásban áll Oroszországgal a típus esetleges megvásárlásáról.

A Lockheed Martin július 29-én sikeresen tesztelte a Miniature Hit-to-Kill (MHTK) fegyvert Új-Mexikóban.

A két haditengerészeti célra rendelt fülöp-szigeteki AW159 helikoptert dél-koreai Blue Shark torpedóval szerelnék fel.