|

Szolgálatba állt a Meteor

A Farnborough-ban idén is megrendezett nemzetközi repülőnap, kiállítás és vásár keretében jelentették be, hogy az MBDA Meteor légiharc-rakéta szolgálatba állt a Svéd Légierő (SwAF) kötelékében.

Mats Helgesson vezérőrnagy, a Svéd Légierő parancsnoka, Håkan Buskhe, a Saab AB vezérigazgatója és Antoine Bouvier, az MBDA vezérigazgatója ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy az európai fejlesztésű, torlósugárhajtóműves fegyver július 11-én elérte a kezdeti műveleti képességet (IOC) a Svéd Légierőben. A jeles mérföldkő szorosan kapcsolódik a JAS-39C/D Gripenhez is, ugyanis a közelmúltban bevezetett új, MS20 szoftvercsomag tette lehetővé, hogy a svéd típus hordozhassa és bevethesse a Meteor rakétát.

A Meteor rakéta a Gripen fedélzetén állt elsőként szolgálatba | Forrás: MBDA

A Meteor rakéta a Gripen fedélzetén állt elsőként szolgálatba | Forrás: MBDA ,

Az aktív radaros önirányítású, 100 km feletti hatótávolsággal rendelkező Meteor a három európai “kacsa”, a Dassault Rafale, az Eurofighter Typhoon és a SAAB JAS-39 Gripen fő fegyvere lesz, de egy módosított változatát integrálják az F-35 Lightning II fedélzetén is.

Az MBDA Meteor rakéta exportsikere nagyon valószínű, a britek tájékoztatása szerint élénk érdeklődés mutatkozik iránta a nemzetközi piacon, főként azon országok részéről, akik politikai okok miatt nem kaphatják meg az amerikai AMRAAM modernebb változatait.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.