|

Szolgálatba állt a Meteor

A Farnborough-ban idén is megrendezett nemzetközi repülőnap, kiállítás és vásár keretében jelentették be, hogy az MBDA Meteor légiharc-rakéta szolgálatba állt a Svéd Légierő (SwAF) kötelékében.

Mats Helgesson vezérőrnagy, a Svéd Légierő parancsnoka, Håkan Buskhe, a Saab AB vezérigazgatója és Antoine Bouvier, az MBDA vezérigazgatója ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy az európai fejlesztésű, torlósugárhajtóműves fegyver július 11-én elérte a kezdeti műveleti képességet (IOC) a Svéd Légierőben. A jeles mérföldkő szorosan kapcsolódik a JAS-39C/D Gripenhez is, ugyanis a közelmúltban bevezetett új, MS20 szoftvercsomag tette lehetővé, hogy a svéd típus hordozhassa és bevethesse a Meteor rakétát.

A Meteor rakéta a Gripen fedélzetén állt elsőként szolgálatba | Forrás: MBDA

A Meteor rakéta a Gripen fedélzetén állt elsőként szolgálatba | Forrás: MBDA ,

Az aktív radaros önirányítású, 100 km feletti hatótávolsággal rendelkező Meteor a három európai „kacsa”, a Dassault Rafale, az Eurofighter Typhoon és a SAAB JAS-39 Gripen fő fegyvere lesz, de egy módosított változatát integrálják az F-35 Lightning II fedélzetén is.

Az MBDA Meteor rakéta exportsikere nagyon valószínű, a britek tájékoztatása szerint élénk érdeklődés mutatkozik iránta a nemzetközi piacon, főként azon országok részéről, akik politikai okok miatt nem kaphatják meg az amerikai AMRAAM modernebb változatait.