|

Újabb verseny indulhat Japánban

A japán védelmi minisztérium információkat kért be a piaci szereplőktől a következő vadászbombázó-programjukhoz.

Az ázsiai ország vezetése még nem döntötte el, hogy milyen úton-módon születik meg az F-3 vadászbombázó, mely a Lockheed Martin és a Mitsubishi Heavy Industries (MHI) által közösen fejlesztett F-2-est váltaná. Szóba került egy teljesen új típus fejlesztése, egy már meglévő módosítása (ahogy az F-2 esetében is történt), vagy egy „kész” gép megvásárlása. A megfelelő döntés meghozatalához az elérhető technológiákról és típusokról információkat kértek be a szóba jöhető gyártóktól.

A japánok sokáig dolgoztak a Raptor megszerzésén

Mégiscsak láthatjuk Japán színekben a Raptort? ,

A japán vezetés az új típus irányába húz, ugyanis a nagyméretű, kéthajtóműves, alacsony észlelhetőségű vadászbombázót szeretnének, mely legalább 6 darab nagy hatótávolságú légiharc-rakéta hordozására képes a belső fegyvertérben. Ennek a jelenleg csak az F-22 Raptor felel meg, de ugye azt nem sikerült megszerezniük a szigorú exportkorlátozás miatt.

Ha új típus létrehozása mellett döntenek, az F-3 vadászbombázót az ATD-X (Advanced Technology Demonstrator-eXperimental) program tapasztalatai alapján készítenék el. A technológiák tesztelésére épített X-2 demonstrátort a Mitsubishi Heavy Industries (MHI) és a Védelmi Minisztérium Műszaki Kutató és Fejlesztő Intézete (Technical Research and Development Institute – TRDI) közösen fejleszti.