|

Nyélbe ütötték a katari haditengerészeti beszerzést

Június 16-án, azaz múlt hét csütörtökön megszületett a formális szerződés Olaszország és Katar között, melynek értelmében az olasz hadipar mintegy 4,5 milliárd Dollár értékben szállít hadihajókat a közel-keleti arab emírség haditengerészetének.

Összesen 7 hadihajóról van szó: 1 csapatszállító dokkhajó (LPD), 4 korvett és 2 partközelben tevékenykedni képes járőrhajó (IPV).

A korvettek kapcsán annyit tudni, hogy mintegy 3 000 tonna vízkiszorításúak lesznek és rendelkezni fognak helikopter fedélzeten felül helikopter hangárral is. Egyes források szerint a MOSAIC koncepció (Modular Open System Architecture Integrated Concept) legnagyobb, 2 400 tonnás tagjának megnövelt változatáról van szó. Önvédelmi fegyverzetüket VLS cellákba telepített, nagy hatótávolságú MBDA ASTER 30 és a kisebb hatótávolságú Raytheon RIM-116 RAM rakéták adják majd. Offenzív vonalon az MBDA Excocet MM40 Block 3 hajó elleni rakétákat egy 76 mm-es OTO Melara Super Rapid hajóágyú ás két 30 mm-es gépágyú egészíti majd ki.

Az értesülések alapján az LPD az Algéria részére 2014-ben leszállított Kalaat Béni Abbès nevű csapatszállító hajó továbbfejlesztése lesz – ami meg egyébként az Olasz Haditengerészet által használt San Giorgio hajóosztály megnövelt méretű és fokozott képességű változata.

A Kalaat Béni Abbès LPD a Földközi-tengeren 2016 májusában a Phoenix Express 2016 gyakorlaton. | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Justin Stumberg

A Kalaat Béni Abbès LPD a Földközi-tengeren 2016 májusában a Phoenix Express 2016 gyakorlaton. | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Justin Stumberg ,

A járőrhajók az Egyesült Arab Emírségek részére megépített Falaj 2 osztályú OPV-ken alapulnak majd – amik nem meglepő módon szintén egy már létező olasz design, az Olasz Parti őrség által használt Diciotti osztályon alapulnak. A Katar számára leszállítandó partközeli tevékenységre alkalmas járőrhajók offenzív fegyverzetét a korvettekhez hasonlóan egy 76 mm-es Super Rapid és Exocet hajó elleni rakéták adják majd, míg légvédelmükről MBDA VL Mica rakéták gondoskodnak majd.

Az első Falaj 2-es járőrhajó. | Fotó: Filippo Vinardi

Az első Falaj 2-es járőrhajó. | Fotó: Filippo Vinardi ,

A hajók építését 2018-ban kezdik meg az olaszok és 2024-re végezni is fognak a kivitelezéssel – a munkálatok fővállalkozója a Fincantieri, míg a hajók elektronikai rendszereit, és csöves offenzív fegyverzetét a Leonardo-Finmeccancia szállítja. A megnevezett 4,5 milliárd dolláros árban az átadástól számított 15 évnyi támogatás is benne van, ám a rakétafegyverzet az külön szerződések tárgyát képzik. A RIM-116-ra már megvan az amerikai jóváhagyás, míg az MBDA rakéták beszerzéséről szóló szerződés az igen közeli jövőben kerül aláírásra az értesülések alapján.