|

Nyélbe ütötték a katari haditengerészeti beszerzést

Június 16-án, azaz múlt hét csütörtökön megszületett a formális szerződés Olaszország és Katar között, melynek értelmében az olasz hadipar mintegy 4,5 milliárd Dollár értékben szállít hadihajókat a közel-keleti arab emírség haditengerészetének.

Összesen 7 hadihajóról van szó: 1 csapatszállító dokkhajó (LPD), 4 korvett és 2 partközelben tevékenykedni képes járőrhajó (IPV).

A korvettek kapcsán annyit tudni, hogy mintegy 3 000 tonna vízkiszorításúak lesznek és rendelkezni fognak helikopter fedélzeten felül helikopter hangárral is. Egyes források szerint a MOSAIC koncepció (Modular Open System Architecture Integrated Concept) legnagyobb, 2 400 tonnás tagjának megnövelt változatáról van szó. Önvédelmi fegyverzetüket VLS cellákba telepített, nagy hatótávolságú MBDA ASTER 30 és a kisebb hatótávolságú Raytheon RIM-116 RAM rakéták adják majd. Offenzív vonalon az MBDA Excocet MM40 Block 3 hajó elleni rakétákat egy 76 mm-es OTO Melara Super Rapid hajóágyú ás két 30 mm-es gépágyú egészíti majd ki.

Az értesülések alapján az LPD az Algéria részére 2014-ben leszállított Kalaat Béni Abbès nevű csapatszállító hajó továbbfejlesztése lesz – ami meg egyébként az Olasz Haditengerészet által használt San Giorgio hajóosztály megnövelt méretű és fokozott képességű változata.

A Kalaat Béni Abbès LPD a Földközi-tengeren 2016 májusában a Phoenix Express 2016 gyakorlaton. | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Justin Stumberg

A Kalaat Béni Abbès LPD a Földközi-tengeren 2016 májusában a Phoenix Express 2016 gyakorlaton. | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Justin Stumberg ,

A járőrhajók az Egyesült Arab Emírségek részére megépített Falaj 2 osztályú OPV-ken alapulnak majd – amik nem meglepő módon szintén egy már létező olasz design, az Olasz Parti őrség által használt Diciotti osztályon alapulnak. A Katar számára leszállítandó partközeli tevékenységre alkalmas járőrhajók offenzív fegyverzetét a korvettekhez hasonlóan egy 76 mm-es Super Rapid és Exocet hajó elleni rakéták adják majd, míg légvédelmükről MBDA VL Mica rakéták gondoskodnak majd.

Az első Falaj 2-es járőrhajó. | Fotó: Filippo Vinardi

Az első Falaj 2-es járőrhajó. | Fotó: Filippo Vinardi ,

A hajók építését 2018-ban kezdik meg az olaszok és 2024-re végezni is fognak a kivitelezéssel – a munkálatok fővállalkozója a Fincantieri, míg a hajók elektronikai rendszereit, és csöves offenzív fegyverzetét a Leonardo-Finmeccancia szállítja. A megnevezett 4,5 milliárd dolláros árban az átadástól számított 15 évnyi támogatás is benne van, ám a rakétafegyverzet az külön szerződések tárgyát képzik. A RIM-116-ra már megvan az amerikai jóváhagyás, míg az MBDA rakéták beszerzéséről szóló szerződés az igen közeli jövőben kerül aláírásra az értesülések alapján.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.