|

HTKA Hírhalom 2016. 22. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Ahogy arról a HTKA is beszámolt, az F-35 Lightning II került ki győztesen a dán tenderről, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet és a Eurofighter Typhoon ellenében. Az európai típus végzett a második helyen (annak ellenére, hogy ő volt a legdrágább), míg a Lódarázs csupán csak bronzérmes lett. Természetesen ilyenkor nehéz elismerni a vereséget, a Boeing részéről egyből támadóra váltottak, kritizálva a döntési folyamatot és hangsúlyozva, hogy hibás és hiányos adatok alapján értékelték a versenyzőket.

A U.S. Army teherautóra szerelt, nagyenergiájú lézerfegyvert vásárolt, melyet pilóta nélküli repülőgépek elleni hadviselésre használnának. A két generátorral táplált, 10 kilowattos eszköz elegendő energiával rendelkezik a kisméretű repülőeszközök hatástalanításához.

Lézerfegyverrel lelőtt UAV | Fotó: Monica K. Guthrie

Lézerfegyverrel lelőtt UAV | Fotó: Monica K. Guthrie ,

Pakisztán újabb példányokat rendelt az AgustaWestland AW139 helikopterből, melyeket kutató-mentő feladatkörben alkalmaznak majd. A típus nem ismeretlen az országban, jelenleg 11 darab üzemel az ázsiai államban, a legújabb megrendelés szállítását 2017-ben kezdi meg az angol-olasz gyártó.

Levegőbe emelkedett az első, ausztrál megrendelésre gyártott P-8A Poseidon haditengerészeti járőrgép. Az első repülés során a gépet átrepülték Rentonból Seattle-be, ahol a következő időszakban beépítésre kerülnek a specifikus berendezések. A szigetország két ütemben összesen 12 darabot rendelt az AP-3C Orion gépek leváltására, az első gép átadása 2017-ben esedékes.

A Poseidonhoz tartozó hír, hogy Törökország is élénken érdeklődik a típus iránt, a nagy hatótávolságú amerikai géppel egészítené ki a CN-235 és ATR72 flottát.

Az első ausztrál Poseidon | Forrás: MBTPhoto

Az első ausztrál Poseidon | Forrás: MBTPhoto ,

Az egyetlen szolgálatban álló repülőgép-hordozója, az Admiral Kuznyecov jövőre komoly időszakos munkálatokon esik át. A munkáért a Szevmas és Zvezdocska hajógyárak versenyeznek, hamarosan győztest is hirdetnek a versenyben. A munkák során többek között lecserélik a főfedélzet borítását és a fékezőrendszert is.

Május 24-én újabb An-140-essel gazdagodott az Orosz Haditengerészet állománya, az Aviacor átadta ugyanis a következő példányt. A típusból Oroszország összesen 14 darabot rendelt, eddig 7 darabot szállítottak le, melyből három példányt kapott a haditengerészet.

An-140 az Orosz Légierő színeiben a MAKSZ 2011 kiállításon

Fotó: Nighthawk9 ,

Május 24-én a Nojeh repülőtérre történő kényszerleszállás közben megsemmisült az Iráni Légierő egyik MiG-29UB Fulcrum típusú kétüléses vadászbombázója. A baleset során az egyik pilóta életét vesztette, míg a másik megsérült katapultálás közben.

A Huntington Ingalls Industries (HII) 152 millió dolláros szerződést nyert el a következő amerikai repülőgép-hordozó megtervezésére. A USS Enterprise (CVN-80) jelölést viselő hajóegység a Ford-osztály harmadik tagja lesz, gyártása 2018-ban kezdődhet meg, míg a US Navy várhatóan 2027-ben veheti át, hogy leváltsa a USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) hordozót.

Forrás: US Navy

Forrás: US Navy ,

A Pentagon legújabb elemzése újabb vészharangokat kongat az USAF légiflottájával kapcsolatban. Az iromány szerint 2021 után képtelenség lesz fenntartani a tervezett költségvetési kerettel az előirányzott 1900 gépes vadászflottát.

Az Izraeli Légierő legújabb modernizációs programja keretében közeledő rakétákra figyelmeztető (MAW) rendszerrel látja el CH-53 flottáját. Az eszköz 360 fokos tartományban figyeli majd a helikopterek körüli légteret. Az összes példány 2025-ig kapja meg a rendszert.

Fotó: Oren Rozen

Fotó: Oren Rozen ,

Május 23-án két F-15E Strike Eagle szakította meg útját és hajtott végre kényszerleszállást a RAF Brize Norton támaszponton, miután az egyik példány fedélzetén problémát észlelt a legénység a hidraulika-rendszerben.

A Vulcan után újabb legendás brit típust emelkedhet a levegőbe: a csapat ezúttal az English Electric Canberra bombázót szemelte ki, mely 1957-ben magassági világrekordot is döntött. A WK163 oldalszámú rekorder példány 2007-ben repült utoljára, 2018-ra akarják repülőképes állapotba hozni.

Újabb géppel gyarapodott a Thai Királyi Légierő gépparkja, ugyanis a szállítási kapacitás növelése céljából megvásároltak egy Airbus A340-500 típusú utasszállító repülőgépet a Thai Airwaystől 50 millió dollárért. A szerződés tartalmazza a tartalék alkatrészeket, egy póthajtóművet és a kiszolgáló berendezéseket.

Fotó: Aero Icarus

Fotó: Aero Icarus ,

A thai miniszterelnök, Prayut Chan-o-cha látogatást tett Moszkvában, ahol szóba került orosz helikopterek beszerzése is. A Thai Hadsereg 6 darab Mi-17V5 típusú forgószárnyassal rendelkezik, minden valószínűség szerint ezek darabszámát növelnék.

Az MBDA 400 millió fontos szerződést kapott a SPEAR levegő-felszín fegyver fejlesztésére. A fegyver a Brimstone 2 továbbfejlesztésével jön létre, a szárnyakkal is ellátott változattól 100 kilométer feletti hatótávolságot várnak.

Forrás: MBDA

Forrás: MBDA ,

A legfrissebb hírek szerint Nagy-Britannia közvetlenül a Boeingtól vásárolna 50 darab AH-64E Apache Guardian harci helikoptert, ahelyett, hogy követné a korábbi irányvonalat és az Augusta-Westland által liszenszben gyártott példányokat szereznének be.

Az Indonéz Légierő felújított Szu-30MK2 típusú vadászbombázót vehetett át Fehéroroszországból. A május 26-án leszállított, #TS-3006 oldalszámú típus nagyjavításon járt az európai országban.

Levegőbe emelkedett a Diamond Aircraft legújabb típusa, a DART-450 turbólégcsavaros kiképzőgépe. Az ukrán Ivcsenko-Progressz/Motor-Szics AI-450S gázturbinával ellátott kétszemélyes típust szénszálas anyagokból készítették és +7/-5G között műrepülhető. A gyártó nem titkolt célja betörni vele a katonai kiképzőgépek piacára.

A Pentagon egy hónappal növelte a Truman harccsoport bevetési idejét, ami gondot okoz a USS Harry S. Truman (CVN-75) fedélzetén szolgáló Hornetek alkatrész-ellátásában. A hiányt kannibalizációval kénytelenek pótolni.

A General Dynamics European Land Systems sikeresen végrehajtotta a Piranha 5 8×8 IFV harcjármű kompatibilitási tesztjét az Airbus A400M Atlas teherszállító repülőgéppel. Az összkerékhajtású jármű speciális feltételek nélkül szállítható az európai repülőgéppel.

A Flightglobal információi szerint az Olasz Légierőnek szánt Gulfstream G550 AEW&C légtér-ellenőrző repülőgép első példánya megérkezett átalakításra az IAI (Israel Aerospace Industries) létesítményébe. A megállapodás értelmében az izraeli M346 Master megvásárlásáért cserébe Olaszország két darab G550-est rendelt az izraeli féltől.

Elta G550 CAEW Eitam szingapúri színekben (Forrás)

Elta G550 CAEW Eitam szingapúri színekben (Forrás) ,

A Boeing hivatalosan is elismerte, hogy nem lesz képes leszállítani az első KC-46A Pegasus tankereket az USAF számára a szerződésben lefektetett időpontig, mely 2017 tavaszát jelentette volna. Az új cél a nyár vége vagy az ősz eleje. A Boeing álláspontja szerint a csúszás a későbbi szállításokra nem lesz hatással.

Újabb képességgel bővült a V-22 Osprey palettája, ezentúl légi-utántöltő feladatkörben is láthatjuk: a Pentagon 85 millió dolláros megbízást adott a Bell-Boeing párosnak az utántöltő-rendszer installálására.