|

Újabb verseny indul Indiában

Januárban számoltunk be arról, hogy Oroszország felfüggesztette az együttműködést Indiával az MTA program kapcsán, az ázsiai országban máris versenyeztetik a potenciális jelölteket.

Oroszország januárban jelentette be, hogy megszakítja együttműködését Indiával a közepes kategóriájú teherszállító repülőgép (MTA) fejlesztése kapcsán és egyedül viszi tovább a programot. Az indiaiak mindezek ellenére viszont nincsenek teljesen elzárva a géptől, kész termékként megvásárolhatják, de a követelményekbe és a tervezésbe már nem szólhatnak bele.

Ennek ellenére az ázsiai országban úgy döntöttek, saját útjukat járják és partnert keresnek a HAL (Hindustan Aeronautics Limited) mellé a fejlesztés folytatásához. A jelöltek között van az ukrán Antonov, a brit GKN Aerospace, az izraeli IAI, az európai ATR és a történtek ellenére a korábbi partner, az orosz Iljusin is. A legfrissebb hírek szerint az ukránok a befutók, ami nem is meglepő, révén az oroszokon kívül a felsoroltak közül nekik van a legnagyobb rutinjuk katonai szállítógépek tervezésében. (A kapcsolat egyébként már 2010-ben szóba került, akkor az ukránok ajánlották fel a partneri viszonyt.)

MTA

Az MTA (Medium Transport Aircraft) jelzéssel illetett masina a kalkulációk szerint 15-20 tonnás teherbírással rendelkezik majd, rakterében 80 ejtőernyős vagy 60 hordágy számára biztosítanak helyet. Ezzel a Lockheed Martin C-130 Hercules és az EMBRAER KC-390 közvetlen riválisa lehet.

A típussal az An-12 és An-32 típusú szállítógépeket váltanák le, India 45 példányt igényel a típusból, emellett exportra is szánják a gépet.