|

HTKA Hírhalom 2016.18. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta Ausztrália azon kérését, melynek értelmében a kontinensnyi ország 450 darab AIM-120D AMRAAM légiharc rakétát szerezne be 1,08 milliárd dollár értékben. A teljes költség a járulékos vonatkozásokkal, szolgáltatásokkal együtt 1,22 milliárd dollárban lett megjelölve. Ausztrália ezzel az AMRAAM legújabb, az USA haderejében is még csak bevezetés alatt álló változatának első külföldi hadrendbe állítója lehet. A rakétákat a Super Hornet és annak Growler variánsa, illetve az F-35A gépeik hordozzák majd.

A vadiúj Sikorsky CH-53K King Stallion szállítóhelikopterrel április 19-én a külső függesztésű teheremelést tesztelték egy közel 5500 kilogrammos csomag segítségével.

Forrás: Lockheed Martin

Forrás: Lockheed Martin ,

Az Amerikai Kongresszus 12 tagja megvétózta az USAF azon ötletét, hogy versenyeztetés nélkül UH-60-asokkal váltsák le a kiöregedő UH-1N Huey helikoptereket.

Megkapta az engedélyt RIM-116-os rakéták beszerzésére Katar. A légvédelmi fegyverek C variánsából rendel a Perzsa-öböl menti ország 252 példányt, erről a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség értesítette az Amerikai Kongresszust április 21-én. A teljes csomag értéke a kiképzési segédlettel és két telemetriai adatokat szolgálató rakétával 260 millió amerikai zöldhasú körül mozog.

Szokatlan eseményt miatt került a hírekbe a Norvég Királyi Légierő F-16-osa – tévedésből támadott meg egy tornyot a pilótája. Éjszakai kiképzőrepülésen vettek részt április 12-én, és az ország nyugati partjaitól nem messze található, lakatlan Tarva szigetén található tornyot sorozta meg az M61 Vulcan gépágyúval. Az épületben éppen 3-an tartózkodtak, de szerencsére senki sem sérült meg. Az eset kivizsgálását megkezdték. Érdekesség, hogy 2009-ben már sor került egy hasonló incidensre, akkor is ugyan az a torony szolgált „áldozatul” egy F-16-os lőfegyverének.

Maradjunk még a skandináv országoknál, egy dán újság által tartott felmérésen a kérdezettek 53,3 százaléka arra szavazott hogy a légierőnek nincs szüksége új vadászbombázókra. A kérdés azért is aktuális, mert a Dán Kormány heteken belül bejelentheti, hogy melyik típussal váltják le az F-16-osokat.

A tengerészettől kért kölcsön tesztelésre néhány MQ-8C pilóta nélküli helikoptert az Amerikai Tengerészgyalogság. Azt tesztelik, hogy a forgószárnyasokat hogyan tudják üzemeltetni helikopter hordozó hajókról. A repülőeszközöknek felderítő szerepkört szánnak.

A második MQ-8C Fire Scout | Fotó: Alan Radecki, Northrop Grumman

A második MQ-8C Fire Scout | Fotó: Alan Radecki, Northrop Grumman ,

35 millió dollár értékben rendel önjáró légvédelmi felderítő radarokat az Orosz Védelmi Minisztérium. Összesen 6 egység beszerzésére futja a pénzből, ezek közül az első kettőt 2018-ban kaphatják kézhez.

55Zh6M Nebo-M | Fotó: commons.wikimedia.org

55Zh6M Nebo-M | Fotó: commons.wikimedia.org ,

A Spanyol Haditengerészet feje, Jaime Muñoz-Delgado admirális az EAV-8B-k következő évtizedben aktuális leváltásáról nyilatkozott. A STOVL (Short Take Off and Landing) üzemre képes gépek élettartama 2025 és 2027 közötti időszakig elég, géptől függően. 12 példányt üzemeltetnek a típusból amely már több mint 30 éve részét képezi a flotta légierejének. Az egyetlen lehetséges váltótípus az F-35B lenne, ha ennek beszerzését nem támogatja a kormány, akkor az a spanyol merev szárnyú haditengerészeti repülés végét jelentené. Ésszerű lépés lenne a kormány részéről a típus rendszeresítése esetén, hogy a légierő EF-18A/B Hornetjeinek később esedékes leváltását is a Lockheed Martin portékájával oldanák meg, egyszerűsítve ezzel a logisztikát. Bárhogy is alakul majd, a következő védelmi miniszterre nem kis kérdések várnak.

EAV-8B Matador | Forrás: commons.wikimedia.org

EAV-8B Matador | Forrás: commons.wikimedia.org ,

A dél-koreai Védelmi Fejlesztési Hivatal (ADD) a Hanwa Thales céget bízta meg a KF-X 5. generációs vadászbombázó AESA lokátorának kifejlesztésével. Oldalunkon is volt róla szó, hogy a vártnál kisebb technológiai transzfert kapnak az F-35-öshöz, ez pedig a hazai fejlesztésű típus programját is hátráltatja, de ennek ellenére is nagy energiákkal folytatják a fejlesztést.

Újabb hírek érkeztek a fejlesztés alatt álló PAK-DA bombázóról. A Tupoljev gyár kivitelezésében készülő repülőgép lesz az első orosz bombázó, mely nem a nagy sebességre alapozza túlélési képességei javítását, hanem a lopakodó technológiára. Minden jel arra utal, hogy a gép csupaszárny kialakításával oldják meg az alacsony észlelhetőség problémáját, és a B-2 Spirithez valamint a tengerentúlon fejlesztés alatt álló B-21, avagy LRSB-hez (Long Range Strike Bomber) hasonlóan szubszonikus tartományban közelíti meg majd céljait. Méreteit tekintve a Boeing B757-eshez áll majd legközelebb az új gép, hatótávolságát az amerikai katonai szakértők 6740 tengeri mérföldre becsülik. 30 tonnás fegyverterhelésében nagy hatótávolságú, nukleáris és hagyományos robbanófejjel is felszerelhető robotrepülőgépek valamint precíziós irányítású ejtőfegyverek is szerepelnek, sőt, hiperszonikus rakéták üzembe állítását is tervezik, így a gépnek nem is kel megközelítenie a legjobban védett célpontokat egy esetleges bevetésen.

PAK-DA

A korábban is szóba hozott amerikai törvényhozók azt szeretnék, ha a Pentagon a jelenleg tervezettnél jelentősen nagyobb számban rendelné meg az előző hírben megemlített Norhtrop Grumman B-21-es bombázót. Azzal bombázzák a Pentagont, hogy a jövőben felmerülő fenyegetések miatt 200 példányt kéne szolgálatba állítania a légierőnek. Utóbbi persze támogatja az ötletet, ahogy a magas katonai tisztségviselők is. Független szakértők véleménye szerint a szolgálatba állítandó bombázók számának valahol 174 és 205 között kell lennie, a jelenleg biztosnak tűnő 100 gép a USAF Bombázóparancsnokságának vezetője, Robin Rand tábornok szerint a legkisebb szóba jöhető mennyiség.

A Finn Védelmi Logisztikai Parancsnokság kiküldte az F/A-18C/D Hornetek leváltására vonatkozó információkérést az Egyesült Királyságba, Franciaországba, Svédországba és az Egyesült Államokba. Ennek célja, hogy összegyűjtsék a gyártók véleményét arról, hogy milyen megoldást tudnak kínálni a Hornetek leváltására a 30-as években. A visszaérkező válaszok elemzése után tervezik meg a csere költségvetését és döntik el, melyik cégeket hívják meg a kiírandó pályázatra.

Finn F-18D Hornet

Finn F-18D Hornet ,

India Predator XP és Avenger UAV-k beszerzését fontolgatja. A General Atomics egyik képviselője számolt be a második legnépesebb ország azon terveiről, hogy cégük két típusát állítsák szolgálatba. Már folynak a tárgyalások 40 Predator XP beszerzéséről, ezek az Indiai Haditengerészethez kerülnek majd, emellett megy az engedélykérés 100 MQ-1C Avenger vásárlására.