|

Civil műholdakhoz használnák el a Peacekeeper ICBM-eket?

Vélhetően alaposan átgondolandó döntést kell majd meghoznia az amerikai törvényhozásnak: engedélyezzék-e, hogy hadrendből kivont interkontinentális ballisztikus rakéták felhasználásával civil műholdak is pályára állíthatóak legyenek.

A jelenlegi szabályozás ugyanis csak védelmi kötődésű feladattal rendelkező műholdak pályára állítását teszi lehetővé ICBM alapú hordozórakétákkal, az Orbital ATK-nak azonban egy egész rakétacsaládja van ICBM alapon.

A múlt héten megtartott 32. Space Symposium ideje alatt az USAF Űrparancsnokságának vezetője, John Hyten tábornok arról beszélt egy sajtótájékoztató keretében, hogy támogatja az Orbital ATK azon javaslatát, miszerint a hadrendből kivont ICBM-ek ne csak védelmi kötődésű műholdak feljuttatására legyenek újrahasznosíthatóak.

Egyrészt az 1986-1988 között szolgálatba állított, majd 2003-2005 között, a START II egyezmény kapcsán kivont LGM-118A Peacekeeper interkontintális ballisztikus rakétákról, másrészt Minuteman ICBM rakétamotorokról. Ezek adják az Orbital ATK által kifejlesztett Minotaur rakétacsalád alapját. A Minotaur I esetében Minuteman rakétamotorok kerültek felhasználásra, míg a Minotaur IV, V és VI a Peackeeper 3 fokozatára alapoz további, szintén szilárd hajtóanyagú rakétamotorokat. Hadrendbe ugyan ennyit sohasem állítottak, de összesen 114 Peackeeper került legyártásra, az Orbital ATK az ebből megmaradt készletből gazdálkodhatna, ha lobbitevékenysége sikerrel zárul.

Peacekeeper ICBM tesztindítás a 90-es évek 2. felében

Az első Minotaur IV indításra 2010-ben került sor. | Fotó:  USAF

Az első Minotaur IV indításra 2010-ben került sor. | Fotó: USAF ,

Minotaur V | Fotó: NASA

Minotaur V | Fotó: NASA ,

Hyten tábornok kitért arra, hogy nem áll szándékukban úgymond ingyen odaadni ezen rakétákat, mert egyrészt szeretnének valamennyi pénzt viszontlátni a hidegháború alatt a rakétába ölt összegből, másrészt még véletlenül sem akarják összezúzni az űrszektor ezen szegmensében érdekelt privát tulajdonú vállalatok kibontakozását. Ennek ellenére úgy véli, hogy kell lennie egy arany középútnak, ám ennek megtalálása nem az USAF, hanem a törvényhozás feladata lesz.

Ugyanezen az állásponton van az űrszektorért felelős védelmi miniszter helyettes, Doug Loverro is, aki szerint annak eldöntéséhez, hogy egy ilyen lépés negatívan érintené-e a privát szektort, ahhoz alapos vizsgálatokat kéne végezni.