|

Drónvadász drónt keres az USAF

Az Egyesült Államok Légierejének Globális Csapásmérő Parancsnoksága olyan kisméretű drónok iránt jelezte érdeklődését, mellyel fél mérföldes körön belül sikeresen zavarhatnák a lakosság által reptetett drónok vezérlő rádiójeleit, illetve a GPS és GLONASS vételüket. A drónokat a Minuteman interkontinentális ballisztikus rakétamezőket, illetve a nukleáris csapásmérésre alkalmas bombázók légibázisait őrző biztonsági alakulatok használnák.

A Globális Csapásmérő Parancsnokság által április 11-én közzétett felhívás olyan kis méretű, maximálisan 6 font (2,72 kg) tömegú drónról szól, mely képes lenne észlelni a kereskedelmi forgalomban lévő drónok által használt rádiójeleket, majd azokat egy 60 fokos szögtartományban blokkolni fél mérföld távolságig. A blokkolandó tartományoknak a 433MHz, 915 MHz, 2,4G Hz és 5,8 GHz lett megjelölve, de szeretnék, hogy a GPS és GLONASS jel is zavarható legyen. Utóbbinak abból a szempontból van például jelentősége, hogy így a vezérlőjelet vesztett drón nem tud autonóm módon visszanavigálni a indulási pontjára. (Már amelyik bír ilyen képességgel.)

DJI Phantom 3 | Fotó: Marco Verch

DJI Phantom 3 | Fotó: Marco Verch ,

A felhívás alapján a szerződéskötéstől számítottan 90 napon belül leszállítandó 38 rendszerről lenne szó, amit 8 bázis – Barksdale, Dyess, Ellsworth, FE Warren, Kirtland, Malmstrom, Minot, Whiteman – között osztanának szét.

Az egyre nagyobb mennyiségben piacra kerülő drónokra válaszként az Egyesült Államokban 2015. december 21-vel kötelezővé vált a drónok regisztrálása, mely alapján a tulajdonos egyrészt reptetési engedélyt, a drónjai pedig azonosítószámot kapnak, amit fel is kell ragasztani rájuk.