|

Bővíti légierejét Bulgária

Úgy tűnik végre meglépik a Bolgár Légierő modernizációját. A sokat odázott típusváltás mellett szánnak pénzt a MiG-29-esek üzemben tartására is.

A bolgár védelmi minisztérium szerdán jelentette be, hogy 1.24 milliárd euró összeget terveznek a közeljövőben a haderő fejlesztésére fordítani, melyben a jelenlegi MiG-29-esek üzemben tartása, a váltótípus beszerzése, valamint két járőrhajót is beszereznek.

Bolgár MiG-29 géppár | Sgt. Michael R. Holzworth,  U.S. Air Force

Bolgár MiG-29 géppár | Sgt. Michael R. Holzworth, U.S. Air Force ,

Lengyelországgal szerződést kötöttek 10 darab MiG-29-es (8 db MiG-29A és két MiG-29UB) üzemidő-hosszabbításáról, mellyel rövidtávon orvosolható a kritikus vadászgép-helyzet. Amennyiben visszaérkeznek a felújított gépek, tucatnyi Nagyvas vigyázhatja egy ideig Bulgária légterét.

Már jóideje gondolkodnak a jövőn is, de eddig nem sikerült döntést hozni a váltótípus ügyében, pénzhiány miatt folyamatosan jegelték a típusváltást. Ennek úgy tűnik, hogy vége, ugyanis a mostani bejelentés szerint közel 500 millió dollárt különítettek el a modernebb típusra. Bolgár részről új és használt gép is szóba jöhet, a döntést 2016 végéig meg akarják hozni. Az első 8 gép 2018 és 2021 között állna hadrendbe, míg a maradék 8 példány 2022 és 2023 körül érkezhet. A mennyiség egyébként még változhat 12 és 19 gép között.