|

Halálos tűzeset az indiai repülőgép-hordozón

Alig egy nappal az után, hogy a Sea Harrierek elköszöntek a szintén nyugdíjba vonuló INS Viraat repülőgép-hordozótól, a hajó fedélzetén halálos baleset történt.

Az INS Viraat (R22) a kelleténél emlékezetesebbé tette az utolsó útját, ugyanis egy műszaki hibából eredő balesetben egy tengerész halálos sérüléseket szenvedett, többen pedig megsérültek. Március 6-án, alig egy nappal a Sea Harrierek búcsúrepülését követően a kazánházban egy gőzvezeték sérülését követően tűz keletkezett, melynek következtében az egyik gépész olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítást követően életét vesztette. A közelben tartózkodó további három tengerészt füstmérgezéssel szállították kórházba.

Az öreg hölgy, amely hamarosan nyugdíjba vonul | Forrás: Bharat Rakshak

Az öreg hölgy, amely hamarosan nyugdíjba vonul | Forrás: Bharat Rakshak ,

Az INS Viraat (R22) 54 aktív szolgálati és 63 vízen töltött évet tudhat magáénak, ezzel korunk leghosszabb szolgálati idővel rendelkező repülőgép-hordozója. 1959-ben állt szolgálatba HMS Hermes néven a brit Királyi Haditengerészetnél, ahol a Falkland-szigeteki konfliktust fedélzetén Sea Harrier gépekkel is megjárta és 1984-ig állt szolgálatban. 1986-ban kezdődtek meg az Indiai Haditengerészet részére való átadásig vezető munkálatok, majd az egykori Hermes INS Viraat néven és R22-es oldalszámmal 1987-ben vált az Indiai Haditengerészet zászlóshajójává. (Ezen szerepet most már az INS Vikramaditya tölti be.) Utolsó modernizációja 2008-09 folyamán zajlott le, végül januárban indult utolsó feladatára. Kivonása után múzeumhajó lesz belőle.