|

Készül az orosz hatodik generációs vadászbombázó

Még szolgálatba sem állt az ötödik generációs vadászbombázójuk, az orosz hadiipar máris gőzerővel dolgozik a következő generációs repülőgépek fejlesztésén.

Először 2013-ban számoltunk be arról, hogy hatodik generációs repülőgépet fejlesztenek az oroszok. Az akkori hírek egy pilóta nélküli típusról szóltak, semmi több konkrétummal. A napokban azonban több hír is érkezett a témában.

Először Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy a Szuhoj tervezőiroda bemutatta számukra a hatodik generációs típusuk első vázlatait. A koncepció nem csak a gép kialakítására terjed ki, hanem annak fedélzeti rendszereit és fegyverzetét is vázolták. Elmondta, hogy a gép két változatban készül: lesz ember vezette és pilóta nélküli variánsa is.

A PAK-FA csak jövőre áll hadrendbe, de már a következő generációs gépeken dolgozik a Szuhoj | Fotó: Szuhoj

A PAK-FA csak jövőre áll hadrendbe, de már a következő generációs gépeken dolgozik a Szuhoj | Fotó: Szuhoj ,

Emellett Rogozin a távolabbi jövőről is beszélt. Megemlítette, hogy folyamatosan folynak a kutatások a jövőt illetően, már a hetedik generáció alapjait is vizsgálják.

A közeljövőről is szó esett. A berepülési program jelenlegi állása szerint még idén befejeződik az ötödik generációs típusuk tesztelése, így jövőre beindul a PAK-FA sorozatgyártása. 2020-ig 55 darabot tervez átvenni belőle az Orosz Légierő.

Számítógépes animáció a jövő orosz technológiájáról:


További hírek a hatodik generációs típusokkal kapcsolatban.