|

Mianmar is a JAK-130 mellett döntött

A délkelet-ázsiai ország egyelőre ismeretlen darabszámú sugárhajtású kiképzőgépet rendelt, bár hivatalos bejelentés még nem történt.

Az orosz kormány beszerzésekkel foglalkozó oldalán közzétettek a 2016-ra vonatkozó megrendelések adatait, melyek közül került elő az is, hogy Mianmar egyelőre ismeretlen számú JAK-130 típusú sugárhajtású kiképzőgép mellett kiszolgálóeszközöket, valamint egy darab szimulátort is rendelt. Az első gépek leszállítása még idén megkezdődik, míg a szimulátor jövő év vége előtt kerül átadásra.

Jak-130

A Jak-130-ast az olasz Alenia Aermacchival közösen fejlesztették ki, a modern kiképzőgép digitális vezérlőrendszere segítségével könnyedén tudja „utánozni” akármelyik típus repülési tulajdonságait, megkönnyítve ezzel az újonc pilóták típusképzését. A kéthajtóműves típus háromtonnányi függesztmény hordozására képes, maximális sebessége pedig 1060 km/h. A gép ára megközelíti a 15 millió dollárt.

Oroszország legalább 200 darabot kíván rendszeresíteni a JAK-130-asból (de ez a szám az L-39 Albatrosz leváltásával felkúszhat 1000 fölé is), ezen kívül eddig Algéria (16 db), Banglades (16 darab) és Fehéroroszország (4 db) vásárolt a típusból. Emellett számos ország, köztük Szíria, Líbia és Uruguay is érdeklődik az orosz sugárhajtású kiképzőgép után.