|

Mianmar is a JAK-130 mellett döntött

A délkelet-ázsiai ország egyelőre ismeretlen darabszámú sugárhajtású kiképzőgépet rendelt, bár hivatalos bejelentés még nem történt.

Az orosz kormány beszerzésekkel foglalkozó oldalán közzétettek a 2016-ra vonatkozó megrendelések adatait, melyek közül került elő az is, hogy Mianmar egyelőre ismeretlen számú JAK-130 típusú sugárhajtású kiképzőgép mellett kiszolgálóeszközöket, valamint egy darab szimulátort is rendelt. Az első gépek leszállítása még idén megkezdődik, míg a szimulátor jövő év vége előtt kerül átadásra.

Jak-130

A Jak-130-ast az olasz Alenia Aermacchival közösen fejlesztették ki, a modern kiképzőgép digitális vezérlőrendszere segítségével könnyedén tudja “utánozni” akármelyik típus repülési tulajdonságait, megkönnyítve ezzel az újonc pilóták típusképzését. A kéthajtóműves típus háromtonnányi függesztmény hordozására képes, maximális sebessége pedig 1060 km/h. A gép ára megközelíti a 15 millió dollárt.

Oroszország legalább 200 darabot kíván rendszeresíteni a JAK-130-asból (de ez a szám az L-39 Albatrosz leváltásával felkúszhat 1000 fölé is), ezen kívül eddig Algéria (16 db), Banglades (16 darab) és Fehéroroszország (4 db) vásárolt a típusból. Emellett számos ország, köztük Szíria, Líbia és Uruguay is érdeklődik az orosz sugárhajtású kiképzőgép után.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.