|

Banglades JAK-130 kiképzőgépeket rendelt

Az orosz sajtóban megjelent hírek szerint a Jak-130 kiképzőgép újabb exportmegrendelővel büszkélkedhet el, ugyanis Banglades 800 millió dollár értékben 24 példányt rendelt a Jakovlev-tervezőiroda termékéből. A Kommerszant hírügynökség jelentése szerint, a Rosoboronexport orosz állami fegyverexportőr közreműködésével létrejövő üzletet Banglades hitelből fedezné, amit természetszerűleg Moszkva nyújtott számára, kifejezetten védelmi kiadások finanszírozására.

A könnyű csapásmérőként is alkalmazható, új generációs trénerek első példányait 2015-ben kell leszállítaniuk az oroszoknak. Banglades lényegében az alap konfigurációt rendelte meg a típusból, ám például a pilótafülke feliratai angol nyelvűek lesznek, alkalmazkodva a nemzetközi trendhez. A Jak-130-asok egyébként a meglévő, elavulóban lévő Shenyang FT-6 és Cessna T-37 Tweet kiképzők leváltására, illetve a még egy ideig szolgálatban maradó Aero Vodochody L-39ZA Albatrosok kiegészítésére érkeznek.

Jak-130

Jak-130 ,

A generációs váltás egyébként nem feltétlenül indokolt Bangladesben, melynek légiereje alapvetően kínai gyártású, 3. generációs típusokra épül (A-5 csapásmérők és F-7 elfogók), kiegészülve minimális számú MiG-29Sz és UB vadászbombázóval. Előbbieket egyébként a tervek szerint MiG-29SzMT verziójúvá modernizálják a RAC MiG közreműködésével.