|

Minuteman III Transporter Erector

Minuteman III Transport Erector munka közben | U.S. Air Force photo by Senior Airman Sharida Jackson

Minuteman III Transport Erector munka közben | U.S. Air Force photo by Senior Airman Sharida Jackson ,

Az amerikai Minuteman ICBM-ek üzemeltetésének egyik kelléke a rakéták szállításához, silóba helyezéséhez, illetve onnan kivételére használt szállító jármű, melynek becsületes neve a Transporter Erector – pontosabban Minuteman III Transporter Erector.

Érdekességképpen megjegyzendő, hogy ezen, a feladatkörüket tükröző elnevezésű járgányok csere előtt állnak: az amerikai, de 2008 óta az olasz Finmeccanica tulajdonában lévő DRS Technologies 2013-ban nyerte el a lehetőséget, hogy megtervezze az utódrendszert. A tervezési folyamatnak idén novemberben kellett lezárulnia, majd ha a leszállított 2 rendszer beválik, akkor összesen 26 ilyen kamiont cserél 2019-ig az USAF. Összesen mintegy 92 millió dollár értékben.

A fotó amúgy 2012 márciusában készült az észak-dakotai Minot Légibázishoz tartozó rakétamező I-08 jelölésű silójánál, ahol épp arra készülődtek, hogy kiemeljék az ezen a mezőn fellelhető 150 Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta közül azt az egyet, mely akkor még nem esett át azon a modernizálási folyamaton, melynek részeként kicserélik mindhárom kiöregedett rakétafokozat rakétamotorját.