|

A nők felé nyit az amerikai haderő

Ash Carter amerikai védelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy 2016 januárjával kezdődően megszűnnek azon korlátozások, melyek eddig tiltották, hogy bizonyos pozíciókat nők is betölthessenek az Egyesült Államok haderején belül.

A döntés értelmében a jövő év elejétől már nem lehet korlátozó tényező a katona neme: ha a képességei alapján megfelelőnek tűnik és végül teljesíteni is tudja az elvárásokat, akkor bármilyen pozíció nyitva áll előtte, függetlenül attól, hogy férfiról, vagy nőről van szó.

Ugyan a nők már hosszabb ideje számos pozíciót betölthetnek az amerikai haderőn belül, azonban a pozíciók mintegy 10 százaléka elzárva maradt előlük – elsősorban a harckocsizók, tüzérek, harcoló alakulatok és természetesen a különleges erők területén. Ilyen volt a tengeralattjárósok világa is, ám azt pár éve elkezdte megnyitni a haditengerészet.

A mostani döntést persze hosszas vizsgálatok sora előzte meg és az illetékesek tisztában vannak azzal, hogy ezen döntés tényleges implementálása nem lesz könnyű, hosszú folyamatról van szó. Aminek kapcsán vannak előirányzások amik nagyjából arról szólnak, hogy bizonyos pozíciók betöltésére való jelölés képesség, nem pedig nem alapján kell történjen, illetve hogy az egyenlő esélyek nem azt jelentik, hogy a két nemnek egyforma arányban kell képviseltetnie magát, nincsenek kvóták, amiknek meg kell felelni.

Azaz ha nincs alkalmas jelentkező adott területre, akkor nem kell erőltetni a dolgot csak azért, mert így változott a szabályozás – legalábbis a kiadott anyagból jelenleg ez jön át.

Carter védelmi miniszter a nyilatkozatban kitért rá, hogy természetesen vannak kételyek és ellenérzések a döntéssel kapcsolatban, például a Tengerészgyalogség külön kérte, hogy bizonyos pozíciók maradjanak továbbra is elzártak, ám ezen kérésnek végül nem adtak helyet annak ellenére sem, hogy tisztában vannak vele, hogy lesznek problémák, kihívások, amikre megoldást kell majd találni.