|

F-35-ösökkel szemezget Pakisztán

A Pakisztáni Légierő parancsnoka egy interjúban elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak az ötödik generációs típus megvásárlásáról.

Sohail Aman tábornok, a légi haderőnem parancsnoka a pakisztáni TheNews lapnak elárulta, hogy alacsony észlelhetőségű vadászbombázó vásárlását tervezik. Sőt, már meg is kezdték a tárgyalásokkal az amerikai féllel a Lockheed Martin F-35 Lightning II esetleges megvásárlásáról. A típust 2020-tól állítanák szolgálatba. Azt is elhintette, hogy emellett további három opciójuk is van. (Vélhetően ezzel az orosz Szuhoj T-50, valamint a kínai Csengdu J-20 és Shenyang J-31 típusokra gondolt.)

Forrás: Lockheed Martin

Forrás: Lockheed Martin ,

Az ötödik generációs típus beszerzésére irányuló törekvéseket az indiai Rafale-beszerzéssel indokolta, kiemelte, annak ellenére tartanak a fejlett típustól, hogy az eredeti 126 darabbal ellentétben egyelőre „csak” 36 darabot vásárol belőle India.

A tábornok emellett dicsérettel illette a kínaiakkal közösen fejlesztett JF-17 Thunder típusukat, melyet a generációjának leghatékonyabb típusaként jellemzett.