|

Újabb tengeralattjárók érkeztek Kolumbiába

Bő 5 évvel ezelőtt írtunk róla, hogy Németország a tervezettnél jó fél évtizeddel korábban nyugdíjazza még aktív, összesen 6 db Type 206A osztályú tengeralattjáróját. Az anno a 70-es években a német partok közeli járőrözésre tervezett kisméretű tengeralattjárók iránt érdeklődést mutatott tengeralattjárós képességeit feltámasztani kívánó Thaiföld, szóba került Indonézia is, ám végül mindkét haditengerészet maradt az új építésű, nagyobb tengeralattjáróknál.

Type 206 S173

A kis méretű, alámerülve is kicsivel 500 tonna alatti vízkiszorítású tengeralattjárókat a Balti-tenger sekély vízeiben történő portyázásra tervezték. A Type 201-esen bemutatkozott nem mágneses acél problémáit a Type 206 idejére kiküszöbölték, így a Type 205-ösökkel ellentétben a Type 206-osok törzse már ebből az acélötvözetből készült. | Forrás ,

Kolumbia viszont 2012 februárjában 2 egység (U23, U24) megvásárlása és 2 egység (U16, U18) alkatrésznek való lekötése mellett döntött, melyek az ARC Intrepid és ARC Indomable nevet kapták – igaz, ekkor még igen távol voltak a kolumbiai vizektől. A szóban forgó két Type 206-os két ugyanilyen nevű, olasz eredetű mini tengeralattjárót vált le, ám ezt megelőzően némi felújításon és ami igen lényeges a Karibi-tenger meleg vizeire való felkészítésen kellett átesnie – merthogy a hideg német vizekbe szánt típus belsejében nem lenne kellemes a jóval melegebb karibi vizekben. Minderre Németországban, Kielben került sor 2013 márciusával kezdődően.

Type 206A - S195 / U16

Az egyik még hadrendben álló Type 206A. Ezen nagyjából 500 tonna vízkiszorítású, kis méretű tengeralattjárók megfelelőek lennének a Thaiföld körüli sekély vizekbe, partközeli tevékenységre. ,

A két 49 méter hosszú, egyenként nagyjából 500 tonnás vízkiszorítású tengeralattjárót a BBC Sapphire nevű teherhajó fuvarozta át a közelmúltban az Atlanti-óceánon a Karib-tenger partján fekvő Cartagena kikötőjébe.

A Német Haditengerészetnél egykoron az U23 és U24 azonosító alatt szolgált tengeralattjárók 2 Type 209/1200-es mellé csatlakoznak. Kérdés persze, hogy a 206-os, vagy a 209-es húzza majd tovább a Kolumbiai Haditengerészetnél, hiszen a most beszerzett kis méretű tengeralattjáróknál a Pijao-osztály két tagja sem sokkal fiatalabb: a pár éve kisebb kolumbiai felújításon átesett ARC Pijao és az ARC Tayrona idén húzta be a 40. szolgálati évét.

Kolumbia 2 db Type 209/1200 típusú tengeralattjáróinak egyike, az osztály névadója, az ARC Pijao.

Kolumbia 2 db Type 209/1200 típusú tengeralattjáróinak egyike, az osztály névadója, az ARC Pijao. ,

A 206-osakat mindenesetre elsősorban a Karib-tengeren keresztül folyó drogkereskedelem kontrollálásába fogják bevonni a kolumbiaiak.