|

Az USAF tagadja az új vadászbombázókat

A nemzetközi médiában napok óta terjed egy első szóra hihetetlennek tűnő, de átgondolva nem is logikátlan hír, de az USAF most tiszta vizet öntött a pohárba.

Az USAF illetékese a Defense IQ International Fighter Conference keretében azt találta mondani/elkotyogni a jelenlevőknek, hogy a légierő vezetése egy ezrednyi (72 darab) új gyártású vadászbombázó vásárlásán gondolkodik, de nem az ötödik generációs típusok, hanem eggyel korábbi konstrukciójú gépek (F-16 Fighting Falcon, F-15E Strike Eagle vagy F/A-18E/F Super Hornet) közül választva. Emellett újra napirendre került az F-16-osok avionikai modernizációs projektje (CAPES), melyre eddig az USAF nem tartott igényt, csupán Tajvan fizetett be rá. Továbbá növelnék az F-15-ösök elektronikai hadviselési képességeit is a Raytheon új fejlesztésű zavaróberendezésével (NGJ).

Forrás: boeing.com

Forrás: boeing.com ,

Természetesen a fenti három hírmorzsa körül az első keltette a legnagyobb visszhangot, sokan logikátlan lépésnek tartva, mások pedig egyből temetni kezdték az 5. generációt. Egyikről sincs szó, az USAF többször is egyértelművé tette, hogy a “csúcsragadozók” mellett hadrendben szeretné tartani a bizonyos feladatokra gazdaságosabban használható régebbi típusokat is, bár ez esetben az F-15/F-16-flotta üzemidő-hosszabbításáról és modernizálásáról volt szó elsősorban.

Ahogy azt várni lehetett, az USAF hivatalosan is reagált a terjedő hírre az alábbi közleménnyel:
“Jelenleg nincs tervben az, hogy 72 darab új F-15 vagy F-16 típusú vadászbombázót szerzünk be, de az USAF folyamatosan figyelemmel követi a lehetséges opciókat a globális biztonsági környezet alakulását figyelembe véve.”

Ez a közlemény kicsit “az értesülést sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom” ízű, kíváncsian várjuk, hogyan alakul a “globális környezet” és milyen választ ad erre az USAF és a Pentagon.