|

Új indítóplatform a Spike/NLOS-rendszer számára

A több évtizedes múltra visszatekintő „fire-and-forget” rendszerű páncéltörő rakéta következő generációs alkalmazását a fejlesztő Rafael Advanced Defense Systems a szeptemberben tartott DSEI (Defence and Security Equipment International) alkalmával mutatta be Londonban.

A 18 hónapot felölelő fejlesztés során a tervezők egy olyan eszközt kívántak megalkotni, mely gyorsan telepíthető, járműtől független működésre képes, de a mozgékonyságtól eltekintve mindazon képességekkel rendelkezik, mint az eredetileg a Ford F350 alvázra telepített társa.

A RoK Marine (Dél-Korea Tengerészgyalogsága) Spike NLOS rakétát indít 2014-ben a Ford alapokon nyugvó Plasan Sand Cat platformjáról.

A RoK Marine (Dél-Korea Tengerészgyalogsága) Spike NLOS rakétát indít 2014-ben a Ford alapokon nyugvó Plasan Sand Cat platformjáról. ,

E konfiguráció előnyét a Rafael abban látja, hogy nem igényel speciális járművet sem a telepítése, sem a működtetése, ezáltal a gyorsan mozgatható egységekkel kerülhet bevetésre, így nyújtva gyors védelmet előretolt bázisok, stratégiai jelentőségű pontok és egyéb, fokozott védelmet igénylő objektumok számára.

A SPARC névre hallgató „utánfutó” egyszerre négy Spike hordozására képes a 360 fokban forgatható felépítményen, ezzel 25 kilométeres sugarú körben biztosítva védelmet. A rakétákon kívül helyet kapott az indítást és a repülés közbeni telemetriát felügyelő számítógép, amely rádiófrekvencián keresztül képes a maximum 500 méterre elhelyezkedő irányítóegység számára továbbítani a szükséges adatokat.

Spike NLOS indítás a SPARC felépítményéről. Foto: Rafael

Spike NLOS indítás a SPARC felépítményéről. Foto: Rafael ,

A számos változatban és platformon megtalálható rendszer feladata az aszimmetrikus hadviselésnek köszönhetően némileg csorbítva kerül alkalmazásra, ugyanis Izrael tekintetében a nagy hatótávolság és pontosság vált elsődlegessé a célpontok kiiktatására Libanon, Szíria és a Gázai-övezet tekintetében. A Rafael tervei szerint a SPARC gyártása még ebben az évben megindulhat.