|

Spike-al lő a Tiger HAD

Az Eurocopter Tiger HAD (páncéltörő és csapattámogató) verziójának tesztsorozata keretében került sor a spanyolországi El Arenosillo lőtéren, a spanyol repüléstechnológiai intézet szervezésében a helikopter első lőgyakorlatára az izraeli Rafael cég által gyártott Spike típusú föld-levegő rakétával.

Már korábban is írtunk róla, hogy Spanyolország nagyobb tételben szerzett be a Spike rakétából. Most a helikopterek fedélzetéről bevethető Spike-ER változatot tesztelték, melynek hatótávolsága 8000 méter.

A teszt során hét rakétát használtak el. Az első ötöt még hajtómű nélkül indították, ezek kizárólag az integráció sikerességének tesztelésére szolgáltak, vagyis azt próbálták ki velük, hogy működik-e a kapcsolat a helikopter és a rakéta között.
Miután lebegés és repülés közben is megfelelően működött a rendszer, következhettek az éles tesztek.
A további hét rakéta már a hat-nyolc kilométerre lévő célok felé lett indítva, és azokat sikeresen el is találták. Műszaki probléma sem adódott az indítások során.
Az első hat indítást egy kizárólag az Eurocopter pilótáiból álló személyzet végezte, a hetediket pedig egy vegyes összetételű, ugyanis a hátsó ülésben egy spanyol lövész-parancsnok ült.

A tesztek mind az Eurocopter, mind a Spanyol Hadsereg szerint jól sikerültek.