|

Bekeményítenek a britek: F-35, Poseidon és AESA-radaros Typhoon

A brit miniszterelnök bejelentette, a következő évtized során potom 178 milliárd fontot költenek a honvédelemre. Az éves költségvetés 12 milliárd fonttal emelkedik. Ebből az összegből meglepő dolgokra is jut majd pénz.

A legnagyobb újdonság a Boeing P-8 Poseidon beszerzésének bejelentése. Az amerikai tengerészeti járőrgépből 9 darabot vásárol a szigetország, a tengeri flottájának védelme mellett tengeri és szárazföldi kutató-mentő feladatokban is számítanak majd a típusra.

Fotó: US Navy

A megrendelések ellenére három éven belül leállhat a típus gyártása | Fotó: US Navy ,

Az is megerősítést nyert, hogy a többi érdeklődővel ellentétben Nagy-Britannia nem csökkenti a Lockheed Martin F-35 Lightning II darabszámát, hanem a korábban jelzett 138 darab biztosan számítanak, ráadásul az összes F-35B verziójú lesz, ezek közül 24 darab állandó jelleggel a haditengerészet repülőgép-hordozóin szolgál majd.

Fotó: US Navy

Fotó: US Navy ,

Továbbá bejelentésre került az is, hogy a Eurofighter Typhoon vadászbombázókra 10 évvel tovább, azaz 2040-ig biztosan számítanak, emellett további két század kerül felállításra, így összesen 7 darab elsővonalbeli századuk lesz, egységenként 12 géppel. Az összes példányt egy szintre hozzák fel, mindegyik rendelkezni fog levegő-föld képességgel, valamint aktív fázisvezérlésű (AESA) radarral.

RAF Eurofighter Typhoon FGR4

A RAF Typhoon FGR4-ese ,

Végül két gyorsreagálású dandár felállítását is bejelentették, melyeknek 2025-re kell készen állniuk az azonnali áttelepítésre a lehető legkisebb logisztikai igénnyel. A járműpark alapját az Ajax család (korábban Scout néven futott) adja, 6 különböző verzióból összesen 600 darab páncélozott járművet szereznek be.