|

Amerikai bombázók és tankerek települhetnek Ausztráliába

Újabb előretolt támaszpontot kaphatnak az Egyesült Államok bombázói és tanker gépei: a jól bejáratott Guam mellett Washington régióbeli szoros szövetségese, Ausztrália nyújthat bázist az USAF gépeinek.

Fotó: U.S. Air Force, Tech. Sgt. Shane A. Cuomo

Fotó: U.S. Air Force, Tech. Sgt. Shane A. Cuomo ,

A teljes csendes-óceáni régióért felelős Pacific Air Force (PACAF) parancsnoka, Lori Robinson tábornok úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok és Ausztrália megállapodásra jutott abban, hogy amerikai stratégiai bombázók és tankergépek használják majd a RAAF Tindal légibázist.

A PACAF 4 csillagos női tábornoka kitért arra, hogy a dolog nagyon hasonlóan működne, mint Guam esetében, azaz az amerikai gépek és hozzájuk tartozó pilóta és földi kiszolgáló állomány rotációs alapon települne ki az Ausztrália Északi terület nevű territóriumában található légibázisra. Hogy milyen időzítésekkel, mennyi gép és mekkora emberállomány, az még a további egyeztetések kérdése. Kezdetben vélhetően Guamhoz hasonlóan B-52 és B-2 bombázók települnek majd, ám Robinson elmondása alapján úgy számolnak, hogy a leendő B-3 is vendégeskedik majd Ausztráliában. Erre azért mondjuk még egy kicsit várni kell, hiszen a B-3 egyelőre csak tervek szintkén létezik, a közelmúltban hozták ki győztesnek a Northrop Grummant. (Melynek győzelmét azóta a rivális Boeing – Lockheed Martin páros meg is támadta.)

F-22A géppár által közrefogott Northrop Grumman B-2A Spirit bombázó Guam felett.

F-22A géppár által közrefogott Northrop Grumman B-2A Spirit bombázó Guam felett. ,

Realizálódása esetén nem ez lesz az első állandó amerikai jelenlét a legkisebb kontinensen, hiszen 2011 novemberében, az USA csendes-óceáni régióra történő fókuszváltásával összhangban jelentette be Barack Obama elnök, hogy megállapodás született Washington és Canberra között arról, hogy az Északi terület fővárosának számító Darwinba rotációs jelleggel 2 500 amerikai tengerészgyalogos települ.

Amerikai és ausztrál katonák az észak ausztráliai Darwinban | U.S. Marine Corps Photo by 1st Lt. Valerie Krygier

Amerikai és ausztrál katonák az észak ausztráliai Darwinban | U.S. Marine Corps Photo by 1st Lt. Valerie Krygier ,