|

Ausztrália figyelmeztette Kínát

Barack Obama ausztráliai látogatása alatt, múlt hét szerdán, Canberrában jelentette be, hogy az Egyesült Államok 2 500 tengerészgyalogost fog állomásoztatni Ausztrália Északi Területének fővárosának számító Darwinban. Itt található egyébként az Ausztrál Királyi Haditengerészet HMAS Coonawarra nevezetű kikötője, ahol döntően Armidale-osztályú járőrhajók tanyáznak.

HMAS Coonawarra látképe

Járőrhajó koncentrálás. © Commonwealth of Australia,

Nos, ugyan Peking hivatalos reakciója egészen visszafogott volt, ám az állami média csatornáin keresztül már sokkal agresszívabban reagálta le a döntést, azzal vádolva Obamát, hogy diplomáciai húzásokkal akar szavazatokat nyerni, elterelve a figyelmet az USA gazdasági helyzetéről.

Értelemszerűen az ausztrál fél sem maradhatott ki, részükről Ausztrália korábbi miniszterelnöke, a jelenleg a külügyminiszteri posztot betöltő Kevin Rudd kommentálta a fejleményeket. Melyekben egyrészt emlékeztetett arra, miszerint gigászi nyersanyag igényei miatt Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnerévé avanzsált Kína értesítve lett a bejelentést megelőzően, másrészt figyelmeztette Pekinget, hogy ne próbáljon beavatkozni az ausztrál védelmi ügyekbe.

„A kínai külügy szemszögéből nézve alapvetően érthetőek a döntéssel kapcsolatos fenntartásaik, ám Ausztrália nem változtat a döntésén.” – nyilatkozta az ABC tv csatornának csütörtökön, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelemszerűen egyetlen ország ellen sem irányul, de ettől még Kína jobban teszi, ha nem akar nyomást gyakorolni rájuk:

„Rendkívül alapvető álláspont, hogy semmilyen külső hatalomnak nem engedünk diktálni a nemzetbiztonsági politikánk kapcsán. Az Ausztrália szuverén joga. Mi sem törekszünk arra, hogy beleszóljunk abba, Kína hogyan alakítja nemzetbiztonsági ügyeit. Ennélfogva ezen ügy a kölcsönös tisztelet talaján haladhat csak előre.”

A hírek szerint a tervezett akár 2 500 közül az első 250 amerikai tengerészgyalogos 2012 közepétől érkezhet a kontinensnyi ország területére.

52 hozzászólás “Ausztrália figyelmeztette Kínát”

  1. ők sem szólnak bele Kína hogy alakítja a biztonságpolitikáját, mert megteszi az USA (emlékezzünk a repülőgép hordozós beszólásukra). Ezek után Ausztráliának már kevésbé nagy az erkölcsi fölénye, hogy beszólogasson Kínának, hogy az hogyan szól be nekik, hisz épp most paktáltak le azokkal akiknek ez a szokása…

    Mivel pedig Kína hivatalosan nem szólt be, gondolom a miniszterúr is csak a tévében járatta a pof******.

  2. ÜDV mindenkinek!

    @kuruc
    igazából az amcsi kontingens ottléte nem Ausztrália érdeke. Nem biztos , hogy azért a 2500 tengerészgyalogosért megéri neki a szóbeli adok-kapok.
    A Dél-kínai tengerről szól az egész történet, hogy kinek lesz nagyobb befolyása azon a területen. Rengeteg nyersanyag van azon a környéken, mint tudjuk azt szereti mindenki:)

    Azért óvatosan kell azzal a rizsestállal bánni mindenkinek:)

  3. Az hogy a nagy teso mit tesz az az o dolga. Ezt kina rendezze le vele. minden esetre mi a nagyteso mogott vagyunk :-) Ausztralia messzemenokig tolerans kinaval a nemzetkozi politikaban is, ugy hogy a G8 tagja ! Ausztralia biztosit egy csomo hozzaferest olyan dolgokhoz amihez alapvetoen hozza se szagolnanak. Pl Antarktiszhoz vagy bizonyos femek banyasszatahoz.

    Kina pedig hivatalosan felyezte ki nemtetszeset a dologgal kapcsolatban ugy hogy jogos a valsz. Meg meg jogosabb mivel mar feltuntek Indoneziaban a kinai katonai tanacsadok haditechnika es az is elhangzott a fo katonai muksitol hogy hamarosan indonezia 200+ korszeru vadaszbombazot szerez be. 200 db ! Ez lazan boritja a terseg jelenlegi status quo jat. Kozben egy muszakiakbol es pilcsikbol allo „kuldottseg” mar fel eve ideiglenesen kinaban allomasozik.

    Ha valakinek lehetnenek ( es vannak is ) aggalyai a kinai machinaciok miatt azok mi vagyunk. El kene innen tunni es torodni a sajat ugyevel. Ha meg esetleg teszunk valamit ( keresztbe ) a terveiknek akkor pedig „van ilyen” es igenis szamitson ra hogy ha barmit is tenni keszul Ausztralia ellen akkor az itteni lakossag kaszara kapara fog kapni ( es a Kiwik is jonnek ) es a rizses tal fel lesz neki tolva a seggen es a szajan keresztul lesz kiveve.

    Olyan pofatlanok hogy csak na ! Tavaly mikor itt volt ket kinai hadihajo a Sydney-i bazison nem atallotak az egesz kikotorol mederfelvetelt kesziteni.

    Pofatlan arrogans es mas naciokkal szemben INTOLERANS banda.

  4. militar 1979

    Az a 2500 marines ( es mar cca 170 itt is van hehe ) arra jo hogy akarki csinal valamit , legyen az egy hagyomanyos invazio vagy csak egy fenyegeto nuki csapas valamelyik sivatag kozepebe, az automatikusan az USa megtamadasaval is felerjen.

    Amugy meg az USA sok mindent fog fejleszteni. Bazisok kikotok kiepitese nuki tengok nagy hajok szamara, es nekunk is modunk lesz uj technikak kiprobalasara.

    Egyre jobban araszol ausztralia ahoz hogy sajat nuki tengo hadereje legyen.

  5. OFF

    Kuruc71-nek elgurult a gyógyszere!!! :)

    (Ezúton kérném meg a kedves szerkesztőket,hogy több ilyen tartalmú hírt ne közöljenek mert déli kollégánknak rövid úton szívrohamot fogtok okozni!)

    Veér István jobban teszed ha menekülsz mert véged!!! :)

    ON

    Miért kell Ausztráliának ami tengerészgyalogos?Nem tudják magukat megvédeni?

  6. Dudi

    :-)))

    A tengeresz gyalogosok arra jok hogy ha Indonezia ugy dont hogy engedelyezi kinanak a legi es tengeri bazisainak hasznalatat egy invaziohoz akkor legyen keznel par kemeny toku gyerek akik lerendezik a kerdest.
    Az Ausztral haderore ekkor mar nem lehet szamitani mert uton leszunk Peking fele :-)))

    Rizsesek nekiallnak megduplazni a tengoflottat, 5 repgephordozot terveznek, fejlesztik a felszini flottat is ezerrel, a legierohoz is dol a penz meg a technika es akkor ki vannak akadva haaz akciojukat reakcio koveti.

    No megyek a szupermarketba megnezem mekkora a legnagyobb rizsestal . Vennem kell egyet az az erzesem :-))

  7. Fantáziáljunk egy kicsit:
    Nézzük azt az esetet, hogy mi történhet.
    1., Hagyományos fegyverzettel folytatott konfliktus esetén az USA és szövetségeseinek jelentős problémát okozna az anyaországtól való távolság, kína területének mérete és a korlátlan élőerő. Valójában kína partvidékén tudnának eredményes hadműveleteket végezni, még egy lokális partraszállás is szinte kivitelezhetetlen, vagy ha sikerülne is, tarthatatlan lenne.
    A kínai haditengerészet valószínűleg teljesen megsemmisülne. A nagyszámú kis hatótávolságú naszádokból álló flotta nagy része méreteinél fogva nagyobb eséllyel élné túl.
    Nincs az a rakétaelhárító rendszer amivel el lehet hárítani azt a töménytelen kis- közép- nagy hatótávolságú rakétát amivel kína rendelkezik.
    ergo Tajvanból, japánból, dél-koreából, Ausztráliából , USA nyugati partvidékéből stb csak régi szép emlék maradna.
    2., ABC hadviselés: erről jobb nem is beszélni az egyenlő lenne az emberiség végső pusztulásával.

    Ezért inkább bízzunk Istenben, hogy mind a kínaiak , mind az amcsik kussban maradnak és csak szóban háborúznak :)

  8. „1., Hagyományos fegyverzettel folytatott konfliktus esetén az USA és szövetségeseinek jelentős problémát okozna az anyaországtól való távolság, ”

    Ezert jo egy bazis Au ban ( meg Japanban, meg Diegon, meg, meg )

    „korlátlan élőerő. Valójában kína partvidékén tudnának eredményes hadműveleteket végezni, még egy lokális partraszállás is szinte kivitelezhetetlen, vagy ha sikerülne is, tarthatatlan lenne.”

    A kutya nem akarja megtamadni kinat. De ha o akarna valamit tenni a szarazfoldon kivul ahoz a tengerre kelene szallnia es akkor „mi jovunk”

    Jelszavunk ” Learn to swimm” Tanulj uszni ! ( szukseged lesz ra. Es gyorsuszast tanulj mert a capak is baromi gyorsak tudnak lenni.)

    „A kínai haditengerészet valószínűleg teljesen megsemmisülne. ”

    Ha kimozdul a legi ernyoje alol akkor igen az meszarlas lenne. A kinaiak viszont nem hulyek !!!! Ezert epitik a „Gyongysor” tamaszpont halozatot es probalnak sok helyen bazisokhoz jutni. Egy bazislanc ami kinatol Eszak Au ig erne tudna folyamatosan fedezetet biztositan a flottanak. Ha ehez egy 200+ vagy akar csak egy 100 as indonez J-11 es legoflotta ( meg F-16 ok ) csatlakozik akkor nagyon nagyon elfoglaltak lennenk egyedul.

    „Ezért inkább bízzunk Istenben, hogy mind a kínaiak , mind az amcsik kussban maradnak és csak szóban háborúznak :)”

    Kina nagyon komoly dontes elott van ( vagy volt ) vagy lemond a vilagelsosegert folytatott harcrol ideiglenesen es rendbe teszi gazdasagat es tarsadalmat, vagy pedig katonai erobe fekteti a tartalekait es igy oldja meg a kerdest. Szerinted melyiket valasztotta ?

  9. @kuruc
    Pofatlan arrogans es mas naciokkal szemben INTOLERANS banda.
    ezt a kínaikra írtad?
    az amcsikra ráillik ugyanez simán. Én még nem láttam kínai katonákat/légierőt a demokrácia nevében népírtást végezni
    -indiánok
    -mexikóiak
    -koreaiak
    -vietnámiak
    -irakiak
    -afgánok

    stb , stb

  10. Kina nagyon komoly dontes elott van ( vagy volt ) vagy lemond a vilagelsosegert folytatott harcrol ideiglenesen es rendbe teszi gazdasagat es tarsadalmat, vagy pedig katonai erobe fekteti a tartalekait es igy oldja meg a kerdest. Szerinted melyiket valasztotta ?

    ezen esetben inkább az USA világelsőséghez való ragaszkodása van.
    még ha fejre állnak is kína és késöbb india is meg fogja előzni őket.
    talán félre kellene tenni a „mi vagyunk az istenkirályok” elgondolást és gondolni , arra is , hogy nem lesz emberiség amin uralkodnának.
    megyek mert dolgom 100ezer
    További jó szórakozást:)

  11. „ezen esetben inkább az USA világelsőséghez való ragaszkodása van.”

    Nana !!! Az USA sem szeretne ezustermes lenni. Azonban ha valasztani ken az USA vilagcsendorsege, ertekrendje kozott es a kina version kozott akkor nem haboznek az USA-t valasztani mint kisebbik, joval kisebbik rosz.

    „talán félre kellene tenni a “mi vagyunk az istenkirályok” elgondolást és gondolni , arra is , hogy nem lesz emberiség amin uralkodnának.”

    Sajna ez az emberi termeszet velejaroja ha hatalomhoz jutni. Ezt szep szavakkal meg senkinek nem sikerult megoldania.

    Ha beket akarsz keszulj a haborura. Ugye bar !

  12. Úgy gondolom hogy amerika inkább azt akarta sugallni hogy a kezük bárhova elér és gyorsan képesek lennének mozgósításra, nekik nem tétel az a 2500 „tökösgyerek”. Igaz hogy kínánál van a létszámfölény de amerikánál meg az abszolút technikai, nem véletlen költenek annyit a fejlesztésekre.
    Isten meg inkább szólhatna az amcsiknak hogy nem kell mindenkit „bevédeni” így születnek a világháborúk :)

  13. Puma. Pannon Puma

    Ilyen a világ: egyik birodalmat felváltja a másik !

    Ausztráliának nagyon kell helyezkednie a jövőben, ezért fontos volna ha nem engednének be magyar politikusokat !! D D D

    Szóval az a szemét Kína azt teszi amit az az édes drága USA, vagyis befolyási övezetet akart szerezni, megtartani stb,.

    Megaszonta már Bástya elvtárs is ‘ a nemzetközi helyzet fokozódik ” ! D D

    Komolyra fordítva a szót, azért Kína ausztráliai vásárlásaiból nagyon nagyot profitál Ausztrália is ! Itthon olyan hírek vannak,hogy Ausztráliában nagy a munkaerő hiány ! ( Ez nálunk a vicc kategóriába tartozik.)
    Szóval azért Kína nem csak rosszat tesz, s amit tesz egyelőre nem erőszakos !

    Ausztrália már több évtizede folyamatosan korszerűsíti haderejét – nagyon helyesen, nem akar olyan kiszolgáltatott lenni mint a Japán invázió idején !
    Az amcsi katonai támaszpont azért a nemzeti függetlenség egy ici-pici feláldozása is, ugyanakkor irritáló más országok részéről, meg egyben célpontot is jelent egy konfliktus esetén !
    Szerintem politikailag nem volt helyes döntés.

  14. „Ausztráliának nagyon kell helyezkednie a jövőben, ezért fontos volna ha nem engednének be magyar politikusokat !! D D D ”

    Ez a veszely nem fenyeget. A bevandorlas szigoru orvasi teszten kell keresztul menni. A mentalis reszen azonnal elvereznenek.

    „Szóval az a szemét Kína azt teszi amit az az édes drága USA, vagyis befolyási övezetet akart szerezni, megtartani stb,.”

    Azzal az apro kulonbseggel hogy ot nem hivtuk. Raadasul addig itt nem volt super povwer a tersegben ameddig o elnem kezdett mocorogni. Most megnezheti magat.

    „Komolyra fordítva a szót, azért Kína ausztráliai vásárlásaiból nagyon nagyot profitál Ausztrália is ! Itthon olyan hírek vannak,hogy Ausztráliában nagy a munkaerő hiány ! ( Ez nálunk a vicc kategóriába tartozik.)
    Szóval azért Kína nem csak rosszat tesz, s amit tesz egyelőre nem erőszakos !”

    Igy van ! Uzleti partnerek vagyunk kinaval. Es ezt szeretnenk ha igy is maradna, es mondjuk nem fejlodne tovabb „szomszedi” vagy „ideiglenesen hazankban allomasozo” kategoriakba.

    Tenyleg meg sok munkast el tudnank latni komoly meloval. cca 200 000 betoltetlen allas van csak a neten.

    „Komolyra fordítva a szót, azért Kína ausztráliai vásárlásaiból nagyon nagyot profitál Ausztrália is ! Itthon olyan hírek vannak,hogy Ausztráliában nagy a munkaerő hiány ! ( Ez nálunk a vicc kategóriába tartozik.)
    Szóval azért Kína nem csak rosszat tesz, s amit tesz egyelőre nem erőszakos !”

    Valamiert valamit ! Jobb egy icipicit irritalo szovetsegesi bazis mint egy megszallo bazis ami nem icipicit irritalna.

    Lepni kelett mert erot kell felmutatni a tovabbi terjeszkedessel szemben. Meg kelett mutatni hogy attol meg hogy mosolygunk tudjuk mi megy suba alatt, es ezt nem szeressuk.

  15. vajasember

    Europat az USa szabaditotta fel a nacik alol. Ezutan pedig az Europaiak keresere azok kiszolgaltatottsaga miatt maradt a hideghaboru alatt. Azota is lokalis igeny van a bazisaira. Sem aBritek sem az Olaszok Nemetek nem tiltakoztak meg a bazisaik ellen.

    Raadasul kiderult hogy nem is olyan gaz fenevad az az USA mert a Szu osszeomlasa utan sem indultak meg a harci szekerek.

    Raadasul azota sajna az is kiderult hogy az EU egy joval kisebb katonai konfliktust sem tud kezelni mint pl a Jugo haboru volt. Libiaba is szarba lettek volna az USa kapacitasoik nelkul.

    Szoval sajna de az EU nak leterdeke az USa katonai jelenlete.

  16. @Kuruc71

    Úgy halkan kérdezném meg, hogy üzemeltetni ki fogja azt a sok gépet és miből…?

    Jelenleg világ egyik legvegyesebb gépparkjával bír, ennek ellenére komoly vadászgépből 25-30 db-nál nincs több és azok is kurta lábú F-16 és F-5E gépek. Szu-xx mutatóba van…

  17. Igazad van, minek építsen hadsereget európa? itt lesz a jó és igazságos amerika aki mindig megvéd és segít, támogat minket és természetesen nem kér semmit cserébe, pusztán jóindulatból költik a segítségünkre a milliókat. Még az szerencsénk hogy nincs alattunk olaj :D

  18. Én még nem láttam kínai katonákat/légierőt a demokrácia nevében népírtást végezni

    Nem tök mindegy, hogy minek a nevében végzed a népirtást…?

    -indiánok

    Bevándorlók irtották őket, szó se róla. Állampolgárnak és amerikai szellemnek nehéz lett volna nevezni. A XIX. századra egyébként a spanyolok és mások bevégezték a javát, az akkori telepeseknek sok dolguk nem maradt…

    -mexikóiak

    Én arra amlékszem, hogy Santa Ana támadt a jenkikre. Texast még a spanyoloktól vették el, ha jól emlékszem.

    -koreaiak

    Még nagyobb ???? A mocskos komocsik támadták meg délt.

    -vietnámiak

    Fél pont. Az, hogy észak győzelme után mi volt, az perszes kurvára nem számít mi?

    A többit nem is kommentelem. Minek…?

  19. „Úgy halkan kérdezném meg, hogy üzemeltetni ki fogja azt a sok gépet és miből…?

    Jelenleg világ egyik legvegyesebb gépparkjával bír, ennek ellenére komoly vadászgépből 25-30 db-nál nincs több és azok is kurta lábú F-16 és F-5E gépek. Szu-xx mutatóba van…’

    En ki lennek bekulve a jelenlegi gepparkjukkal, csak eppen a jelek szerint ok nincsenek kibekulve vele. Szerintem az uzemeltetes meg akar vegyes is lehetne ala vietnam vagy arab orszagok. Egy resz indonez, egy resz indonez egyenruhaban levo kinai.

  20. Kuruc, ennyire azért ne rettegj már. India tíz év alatt nem épített ki egy kétszáz gépes Szuhoj flottát. Nekem meg most van SH és kvázi korlátlan mennyiségben jöhet plusz gép, csak fizetni kell. Az alap megvan, hízni lehet. A korlátlan források vannak, akkor egy combat ready SH pilóta 1,5 év. Ez alatt gépek is jönnek. Indonézia mire elős gépet megkapja az mához képest cirka 3-5 év az orosz tempót ismerve…

  21. Fade

    Azert ugye „erdekes” meg egyben valahol meg a fobiamat is magyaraaza, hogy ha elfogadnank a kiai koveteleseket akkor Malajzia Brunei, vagy Fulopszigetek partrairol ra lehetne „kopni” a kinai felsegvizek hatarara, ami kinatol cca 1000 km re van.

    Es mondja valaki hogy nem kell ovatosnak lenni kinaval.

  22. Europai fejjel gondolkozol molni !

    Azt hiszed nem keszek aldozatot nagy aldozatot hozni a kinaiak vagy az indonezek egy sikeres invazio erdekeben ? Ha csak 100 indonez vadasz nem csinal mast mint lefoglalja az Ausszi SH flotta nagy reszet akkor elerte amit akart mert a partraszalloknak nem kell akkora legiernyovel megkuzdeniuk ott ahol ok vannak. Ez a bibi ha kozel engedunk nagy eroket hogy egyszerre tobb iranybol tamadva egyszeruen valasztani kell kit utunk eloszor.

  23. Kínának amúgy sincs (lenne) sok esélye .
    Az hogy india erős lesz ? persze hogy erősebb lesz mint Kína, előbb vagy utóbb rá fog szorulni az olcsó f-35 re is így jobb tecnológiát fognak kapni.
    Az oroszokat pedig szépen hátba fogják ezzel támadni .csak egy pl: az apache megrendelés.

  24. Puma. Pannon Puma

    „….előbb vagy utóbb rá fog szorulni az olcsó f-35 re is ….”

    Szerintem, India saját lopakodót fog gyártani, az orosz együttműködés ennek előkészítését jelenti.

    Olcsó F-35 ? Hm… szerinted mikor és milyen olcsó lesz ?

  25. „Azt hiszed nem keszek aldozatot nagy aldozatot hozni a kinaiak vagy az indonezek egy sikeres invazio erdekeben”

    Miért támadná meg ?
    Ez kb akkora hülye feltevés mint a modern warfare 3 története .
    Én igazából azt sem értem hogy mitől vannak kína szomszédai annyira beszarva amikor amerika melletük áll .

  26. Ausztrália addig van biztonságban, amíg az amerikaiak húzzák odahaza. Az amerikai csőd* után még Kína bírni fogja egy darabig és az lesz a legveszélyesebb időszak Ausztráliának. Akkor kell ügyesen lavírozni, hogy az amerikai szövetséges visszaszorulása után ki tudja bekkelni nagyobb veszteségek nélkül, amíg Kína is vissza lesz kénytelen venni a tempóból. Ez viszont a kiépített és felszerelt katonai szervezeten kívül főleg diplomáciai feladat lesz (amit jól támogat az erős hadsereg és jól szervezett védelem).
    Lehet, hogy most úgy érzi Ausztrália, hogy növekszik a biztonsága a 2500 amerikai érkezésével, de számolni kellene a kényszerű távozásukkal előálló presztízsveszteséggel is.

    Bocs, hogy belevau, innen ez így látszik.

    *pénzügyi összeomlás

  27. :)
    hogy oldjam a hangulatot:

    „Pin Pen Pong a kínai különleges erők parancsnoka csapatlátogatásra érkezik Szolnokra.
    Kérdezi magyar kollégáját, nektek amúgy mennyi katonátok van ?
    21-22 ezer és kb 300 önkéntes, válaszol rá az illetékes.
    Szétnéz a kínai tábornok és megszólal:
    -Ti aztán luxuskörülmények közt dolgozhattok
    -Miért kérdezi a magyar tábornok?
    -Azért mert a mi laktanyánk kicsivel nagyobb csak és vagyunk benne vagy 40 ezren:)

  28. @Roni szerint:
    2011. november 21. hétfő @ 14:17
    Kínának amúgy sincs (lenne) sok esélye .
    Az hogy india erős lesz ? persze hogy erősebb lesz mint Kína, előbb vagy utóbb rá fog szorulni az olcsó f-35 re is így jobb tecnológiát fognak kapni.
    Az oroszokat pedig szépen hátba fogják ezzel támadni .csak egy pl: az apache megrendelés

    ez jobb vicc volt , mint az enyém:)

    amúgy a 300 önkéntes az 3000 önkéntes Ts akart lenni.

  29. Nyugi Kuruc :) :)
    Annyira nem eszik forrón a kását. A legrosszabb scenárió szerint lesz 2500 új ausztrál állampolgár, aki nem ferde szemű….
    Én a helyetekben aknarakó repcsiket, tengókat és hajókat vennék és felfuttatnám az ausztrál aknaipart. A környező vizeket szépen elaknásítanám, a térképet csak én és az USA ismerném….. Oszt jöjjön, aki jönni akar…..lesz belőle korallzátony….
    :) :)

  30. Naigen, de az aknákat védeni is kell, mert önmagukban ők sem oldanak meg sokmindent. És már kezdődik minden elölről.
    Amúgy én még mindjg nem látom azt a hatalmas mennyiségi ugrást Kína fegyveres erőinél. Az ok, hogy nyomják keményen a fejlesztéseket, de viszonylag keveset rendszeresítenek. Ha kimondott hajókat számolunk akkor gyak két hajóosztály jut eszembe amiről elmondhatjuk, hogy sokat rendszeresítettek Type 022 és Type 054A de abből csak az utóbbi „blua water”.
    Egyelőre az is kérdéses, hogy azt a nem túl messze lévő szigetet képesek e elfoglalni, nemhogy azt a bazi nagy távolabbit:)

  31. „Rendkívül alapvető álláspont, hogy semmilyen külső hatalomnak nem engedünk diktálni a nemzetbiztonsági politikánk kapcsán. Az Ausztrália szuverén joga. Mi sem törekszünk arra, hogy beleszóljunk abba, Kína hogyan alakítja nemzetbiztonsági ügyeit. Ennélfogva ezen ügy a kölcsönös tisztelet talaján haladhat csak előre.”

    Az ugye megvan, hogy mióta az emberiség államalakulatokba szerveződött, a mindenkori nagyhatalmak folyamatosan belepofáztak a kisebb országok belügyeibe? Márpedig akár tetszik, akár nem, Kuruc, ti NEM vagytok egyenrangúak Kínával. Az egy 1300 milliós, deklarált nukleáris hatalom, az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező állandó tagja, stb. Ti pedig lényegében egy hatalmas kopár sziget vagytok, kb. Hollandia nagyságú lakossággal, így még akkor sem vagytok pariban Kínával, ha mind a kétszázmillió elvadult kenguru egyenként felveszi az ausztrál állampolgárságot… :-))

  32. Kedves Kuruc….
    Még egy megoldás…
    Itt most annyira sz..r a helyzet, hogy ha Ausztrália tisztességesen megfizeti (állítólag van píz), akkor Magyarország csatlakozik Ausztráliához. Trónfosztjuk Bözsét (van már gyakorlatunk), Nézünk valami közös királyt, aki gazdag is….
    A kínaiak meg sz…janak sünt….
    :) :) :)

  33. Na azért vigyázni kell. Nehogy a Kína bevesse a csodafegyverét. Egyszerűen hirtelen megjelenik 200 ezer Kínai büfés, kifőzdés, halászó vadászó, szatócsboltos és felépíti a büféjét. Halálra eteti az őslakosokat. Miután a szigeten a kengurukat is felfalják, csupán a krokik és ők maradnak. Ezek után békésen egyesülnek az anyaországgal.

  34. No és mi lesz a logisztikai háttérel? Hogyan fogják megoldani az utánpótlást? Rengeteg szállítóeszközt kell partra tenni…Ja és kell egy jól működő lehetőleg sértetlen kikötő is…azt pedig védeni kell stb,stb,stb. Nem tartom valószínűleg hogy kína képes lenne ekkora „melóra”…

  35. „Kedves Kuruc….
    Még egy megoldás…
    Itt most annyira sz..r a helyzet, hogy ha Ausztrália tisztességesen megfizeti (állítólag van píz), akkor Magyarország csatlakozik Ausztráliához. Trónfosztjuk Bözsét (van már gyakorlatunk), Nézünk valami közös királyt, aki gazdag is….
    A kínaiak meg sz…janak sünt….”

    Ha megszabadultok a politikusaitoktol akkor elintezem hogy johessetek. Attolhatjatok az egesz kocerajt. De ha csak egy politikust is meglatok akkor vissza az egesz. :-))

  36. Ha már itt tartunk nekem is eszembe jutott egy vicc.
    Hogy lehet a földdel eggyenlővé tenni egy országot?
    – legyen olyan adminisztrációja mint a románoknak
    – olyan hadserege mint a franciáknak
    – és olyan politikusai, mint a magyaroknak:))

  37. Kicsit túllihegitek a dolgot. Szerintem!

    az egy dolog, hogy USMC odapakol 2500 muksót. Ezt közlik a lakossággal az is oké, de hogy még külön Kína orra alá is dörgölik. Egyértelmű provokáció! Mégis mit vártak, hogy annyit mond: köszi, rendben!
    A kínaiak se címeztek levelet senkinek amikor kifutott a Shí Lang. Csak kiadtak egy nemzetközi közleményt, hogy melyik terület az amit tanácsos mindenkinek elkerülnie. Ennyi!

    Kínának a nyersanyagforrások és útvonalak biztosítására kell a nagyobb, modernebb haditengerészet. Mégis mire lenne elég a mostani? Még tajwanhoz is karcsú, hát még egy messzebbi és nagyobb országhoz(kontinenshez).

    A képességeik 2025re talán annyira fog kibővüli, hogy az afrikai, ázsiai, délamerikai régióból százmazó nyersanyagok és útvonalak védelmére elegedő lesz, de ez sem biztos.

    Szúúú-száááá Kurucz!

    Amúgy ma reggeli hír, hogy elkészült egy Yuan class SSK tengó! :)

  38. „Pedig én küldeném az egész brancsot. Cápaeledelnek. Senki nem mondja, hogy nem vagyok elkötelezetett környezetvédő.

    Ajajajaj ! Molni !

    Most kaptam egy rovid de velos uzenetet az OCES-tol ( Oceaniai Capak Egyesult Szakszervezete ). Azt irjak hogy tudomast szereztek arro, hogy nemelyek Magyarorszagon arra keszulnek hogy Magyar politikusokkal probaljak meg etrendjuket kiegesziteni, holmi „taplalek kiegeszites ” alibijere hivatkozva. Leveleluk szerint ezt ok hatarozottan visszautasitjak es kozlik hogy ezt a kornyezetszennyezest sot mergezesi kiserletet nem hagyjak annyiba, es kulonben sem kerik. Leveluk egy nem is burkolt fenyegetest is tartalmaz, miszerint ha tudomasukra jut hogy valaki ezek utan is azon ugykodik hogy fostalicska politikusokkal etessek oket, akkor az ne csodalkozzon ha a legkozelebbi alkalommal mikor labat a Duna Tisza Balaton vagy egyebb viek valamelyikebe dugja , akkor egy harcsa leharapja minimum az egyik labujjat, illetve batrabb probalkozoknak a 21.ik ujjat. ( allitolag a harcsa szakszervezet meg ok egy brancsba vannak )

    Szoval erdemes atgondolni a temat.

    Ui : Amugy en is ott leszek a repter kozelebe es ha megtudom hogy jonnek akkor az RBS em nem fogja tetlenul szemlelni eme tomegpusztito fegyverek Ausztraliara valo csapasmereset.

    :-)))

  39. „militar1979 szerint:
    Én még nem láttam kínai katonákat/légierőt a demokrácia nevében népírtást végezni”

    Mert becsuktad a szemed tibet es ujgurnia megszallasanal.
    Veletlenul fogy a lakossag. Ujgurnia 50%a mar kinai. Vajon miert.

  40. „Ha lehet, a Kiwikhez mennénk. Ott jobb az éghajlat,”

    Viccelsz ??? Ausztraliaban valaszthartsz az eghajlatok koztt a tropusitol a sub mediterranig. Sot meg ha az Antarktiszt is beleveszem akkor az is elintezheto hogy befagyjon a segged ha erre vagysz :-)

    és őket nem akarja Kína megszállni :-D.

    Nem a turot nem ! NZ Au sorsa ugyan az. Ezert van az hogy a ket sereg allandoan egyutt gyakorlatozik azonos a felszereles is. Egyutt sirunk egyutt nevetun.

    Egy pelda : Az hogy egy Kiwi a sajat egyenruhajaban megjelenik egy Au laktanyaban ket reakciot valt ki.

    1. Nem valt ki semilyen reakciot mert annyira megszokott es elfogadott. Otthon van a csavo.

    2. Ha olyan laktanyaba kerul ahol ritkan latnak ilyen „madarat” ott korbeajnarozzak udvarolnak nekik a laktanyaban dudalnak integetnek nekik hogy „szeva kispajtas, no hogy ityeg a fityeg. Persze ha elvernek minket rugby be akkor egy par napig morcosak vagyunk, de nem tart sokaig es van tema ugratni a masikat fel evig.

    „hulye egy ket orszag”

    De Molni javaslatát az együttműködés javítása érdekében fenntartanám :-D

    Teged is felnyomlak a WMF nel es teged is kiserjen a capak atka :-)))