|

Horvátország amerikai helikopterek után érdeklődik

Horvátország egy szakértői csoportot küldött az Amerikai Egyesült Államokba abból a célból, hogy vizsgálják meg a felkínált Bell OH-58D Kiowa Warrior típusú helikoptereket.

A honvédelmi minisztérium a weboldalán erősítette meg napokban felbukkant hírt, miszerint Horvátország erősen érdeklődik használt amerikai Bell OH-58D Kiowa Warrior típusú, felfegyverezhető helikopterek iránt, ennek keretében november 9. és 14. között egy technikai csoport (többek között két pilóta és három mérnök) utazott az Amerikai Egyesült Államokba, hogy megvizsgálja azt a 40 darab helikoptert, melyeket az USA segély keretében ajánl szövetségesei számára.

A gépeket a WRA (War Replacement Aircraft) program keretében gyártották a US Army számára a háborús övezetben elvesztett példányok helyett, a forgószárnyasokat 2012 és 2014 között vehette át a hadsereg. Délkeleti szomszédunk szakértőit azzal a feladattal küldték a tengerentúlra, hogy kiválasszák ezek közül azt a 16 darabot, melyekre hivatalos igényt nyújtanak be. A horvát védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a szerencsés kiválasztottakat 2010 és 2012 között gyártották és 100 és 600 közötti repült óra van a sárkányszerkezetükben.

Fotó: Bell Helicopters

Fotó: Bell Helicopters ,

A US Army jövő év közepéig használja még a kivonásra ítélt típus ezen példányait, majd elvégzik rajtuk az esedékes karbantartásokat és úgy kerülnek új tulajukhoz. Ezzel jelentős költségeket takaríthatnak meg a szemfüles horvátok, hiszen napi használatból vehetik át a ráadásul alig használt gépeket és nem kell a lekonzervált gépekkel való egyéb dolgokért (kikonzerválás, átvizsgálások, tesztrepülések, stb) fizetniük.

A csomagban egyébként a helikopterek mellett kiszolgálóeszközöket, pótalkatrészeket, „több évre” szóló logisztikai támogatást, valamint a pilóták és technikai személyzet képzését is tartalmazza. A fegyverzet később kerül kiválasztásra, de arra sincs túl sok idő, a szerződés aláírását 2016 elejére tervezik, az év végére pedig már át is vennék a gépeket.