|

Van vevő a kínai lopakodóra?

Érdekes információk kerültek nyilvánosságra Kína legújabb fejlesztésű, titokzatos vadászbombázójáról, az AVIC által fejlesztett J-31/FC-31 Gyrfalcon elnevezésű típusról.

Még 2012 szeptemberében rántották le a leplet a legújabb kínai ötödik generációs típusról, az akkor még J-21 jelzésű típusról azóta kevés információ látott napvilágot, csupán annyit lehetett tudni, hogy orosz hajtóművekkel készül és elsősorban exportra szánják.

Fotó: Piotr Butowski

Fotó: Piotr Butowski ,

A Dubai Airshow keretében a típus tervezője, Lin Peng válaszolt a sajtó kérdéseire. Elmondta, hogy a típus alacsony észlelhetőségű, ráadásul multispektrális, azaz nem csak egy frekvenciatartományra és érzékelőre fókuszáltak, hanem igyekeztek minél szélesebb tartományban „láthatatlanná” tenni a gépet. A J-31 az F-35-öshöz hasonlóan többfeladatú, a légvédelmi feladatok mellett képes (lesz) felderítő és hírszerző bevetésekre, valamint légi támogatásra és elektronikai zavarásra is. A beépített adatkommunikációs rendszer segítségével pedig képes a légi helyzetképet és egyéb adatokat megosztani a légiflotta más tagjaival vagy a felszíni egységekkel.

A J-31 hat külső és négy belső felfüggesztési ponttal rendelkezik, melyeken összesen 8000 kilogramm hasznos teher hordozására képes, ebből 2 tonnát a belső fegyvertérben. A maximális hatótávolság belső függesztményekkel 1200 kilométer, míg a maximális felszállótömeg 25 tonna.

Az első szériagyártású példány várhatóan 2019-re készül el, a típus 2022-re éri el a kezdeti bevethetőséget, a teljes képességeinek birtokában pedig 2025-re lesz. Mindez természetesen attól is függ, hogy sikerül-e megrendelést szerezni a típusra. A gyártó jelen pillanatban folyamatos tárgyalásban áll a potenciális megrendelőkkel, többek között a Kínai Néphadsereggel is, de arról Lin Peng nem nyilatkozhatott, hogy sikerült-e nyélbe ütni bármilyen üzletet és ha igen, mely ország a szerencsés.

Az azonban biztos, hogy nagy jövő állhat a típus előtt. Az egyik legnagyobb adu, hogy árban versenyképes lesz sok negyedik generációs vadászgéppel, mindezt úgy, hogy a vásárló egy többfeladatú ötödik generációs vadászgépet kap majd.

Az F-35 és a J-31 egymás mellett összehasonlítás céljából. A két kép nem arányos!

Az F-35 és a J-31 egymás mellett összehasonlítás céljából. A két kép nem arányos! ,