|

Lopakodó exportra

Az AVIC (Aviation Industry Corporation of China) az AirShow China 2012 rendezvényen bemutatott egy makettet, melyet az AFC (Advanced Fighter Concept) jelzéssel emlegetett. A J-31-esen alapuló masinát a nemzetközi piacra szánják.

A makett jelentős hasonlóságot mutat a nemrég bemutatott második kínai ötödik generációs vadászbombázóval, a Shenyang Aircraft Corporation (SAC) által fejlesztett J-31-essel. (A modell szintén kéthajtóműves, azonban – Flightglobal helyi tudósítója szerint – a J-31-essel ellentétben a hajtóműveket némileg közelebb helyezték el egymáshoz, így szinte kizárt a tolóerő-vektorálás lehetősége.) A kabintető biztosan különbözik, a maketten egy darabból készült, buborék kabintető díszelgett, a J-31-es osztott elemével ellentétben. A kínaiak tájékoztatása szerint belső fegyvertérrel is rendelkezik majd és ezt a típust szánják az exportpiacra is, bár a sikerhez mindenképp megbízhatóbb hajtóművekre lesz szükségük, hogy labdába tudjanak rúgni a Szuhoj T-50 mellett.

Az érdeklődők mindenesetre akadnak, Pakisztánt (mely már 50 darabot rendelt a kínai-pakisztáni JF-17-esből és a J-10 felé is kacsintgat), valamint több ázsiai országot és a dél-amerikai régiót is potenciális megrendelőnek tekintik.

Fotók a makettről:

Fotó: Greg Waldron, Flightglobal ,

Fotó: Greg Waldron, Flightglobal ,

Fotó: Greg Waldron, Flightglobal ,

35 hozzászólás “Lopakodó exportra”

  1. És elég sokan vesznek f-35 tehát már vevő is alig van.

    Én pontosan fordítva látom. Az F-35 eladása csak az USA-val szövetséges / igen jó viszonyt ápoló országok számára opció. Ezt Kína gyak. annak adja, aki fizet. (Álá franciák és oroszok.) Tehát nagyon is lehet piaca főleg, ha olcsóbb is lesz. Ha nem az F-35-tel kell bírkóznia, akkor az ellenfél hagyományos 4. gen gépeivel szemben képes lehet olyan dolgokat felmutatni, amiért megéri megvenni.

  2. Vietnamnak inkább a PAK FA játszik, miután a kínaiakkal hagyományosan hűvös a viszony, viszont az oroszokkal kifejezetten baráti. Utoljára kb. a Vietnami Háború alatt rendeltek Kínából fegyvereket, akkor ugye nagy volt az időnyomás, de MBT-nél bonyolultabbat akkor sem, és azóta volt még köztük háború is.

  3. „Az F-35 eladása csak az USA-val szövetséges”

    Atya gatya!

    Izrael
    japán
    Dél-korea
    Britek
    olaszok
    Valamelyik európai ország ami kicsi és legalább 90 db vesz (nem tudom melyik ország) .
    Hollandia
    Spanyol
    Törökök
    brazilok is vehetnek
    Tajvan is esélyes .
    Arab emírségek
    Szaúd-Arábia is esélyes (persze csak azután hogy Izrael már
    rongyosra repülte.
    A felsorolt országok a leggazdagabbak,az Erurópai országok meg alapból nem fognak kínai cuccot venni.
    A többi ország meg orosz vagy Eu-s kacsákat vesz .

    Ki marad vevőnek?
    Ja !hogy a pakik meg pár csóró afrikai állam akik vennének 5 vagy 10 db mutatóba .

  4. Szerintem nem lesznek gondok az eladással főleg ha occó lesz.
    A viccet félretéve elég sok olyan nem túl gazdag ország van akik potenciális vevők lehetnek. Még ha nem is minden rendszere 5. gen. akkor is jó alternatíva egy sima 4. gen. géppel szemben.

  5. Egyiptomot a potenciális vevőkhöz sorolom. Feltehetően ők vettek L-15 kiképzőt.
    Függ nagyon sokmindentől a dolog, az ellentételezés feltételeitől kezdve, addig, hogy mit hajlandó tehnológiailag átadni az eladó.
    Itt kína előnyben van, mivel akár barter szerződébe is belemennek, valamint teljes tehtranszfert is hajlandóak átadni.
    A pakik (JF-17) valamint az egyiptomiak (K-8) a teljes gyárat megkapták, beleértve a mérnökeik kiképzését is.

  6. Potenciális vevők akik kapásból eszembejut
    -Pakisztán (nagy mennyiség biztos vevő)
    -Egyiptom (nagy mennyiség nagyon valószínű vásárló)
    -Mianmar (nagy mennyiség biztos vevő)
    -Szudán (nagy mennyiség valószínű vásárló)
    -Banglades (min 2 század majdnem biztos vásárló)

    -Sri Lanka (oroszt nem vesz amcsit nem kap koreai japán drága török terv 1 század)
    -Venezuela (esélyes)
    -Marokkó (ha szudán nem kínait vesz)
    -Zimbabwe (biztos vásárló 1-2 századra)

    És még vagy egy tucat kisebb légierő. Plusz ne felejtsük el hogy 3 gen 4 gen 4+++ os gépeket se lehet a végtelenségig elöbb utobb minden légierőnek be kell szereznie egy 5 genes tipust kivétel akik 4+++ ról egyből 6 ra váltanak. (és hát F-35 öt nem fogja tudni mindenki megfizetni a PAKFA meg nagy és hát a sorozatgyártás sebessége.

  7. Egy kis kiegészítés a listához amit majd a jövő dönti el.
    -Ukrajna (Oroszt nem vesz amerikait nem kap koreai japán biztos nem befutó a törökökkel meg nemigen van kapcsolat) ez egy nagy tétel lenne
    -Argentína ha vesz akkor nagy tételt vesz de itt kérdéses hogy Oroszfele fog húzni akkor a politikai kapcsolat vagy Kína fele ez még kérdéses
    -Brazília ez még jóval odébb van de a brazil tenderen az újon már indúlni fog kínai gép is. És akkor nem elképzelhetettlen hogy egy gyártótól 2 generációt üzemeltet (de ez még jüval odébb van és argentína döntése is befolyásoló tényező)
    -Aki szintén kétséges és nagy tétel az Kazahsztán (mostanában szabadulna az Orosztól)
    -Algéria szintén marokkó függő.
    -Jordánia és Szíria meg lehet a napokban dől el.

  8. Árba biztos reálisabb lenne mit az F-35 ábrándok :D
    Személy szerint én a JF-17 nek is örültem volna (hajtómű nélkül) még olcsóbb lett volna olasz radarral de a NATO ugyse engedte volna még ha akkor kész is lett volna amikor nekünk vas kellett. (Anyagilag jobban jártunk volna képességileg kitudja) de legalább a mijeink lennének. (igaz akkor nem biztos hogy az épp aktuális készenléti géppáron és még 2 másikon kívül lenne repképes gép a flottába.) De ez igen off és sok a volna is.

  9. BGI?
    végülis üzemeltetési tapasztalat meg lett volna persze kellett vólna egy átképzés de olcsóbb lett volna a rendszerbe állítás az üzemeltetés is az is biztos légi rendészetre meg még a BGI is elég ütős lett volna és még azzal is a szomszédok felett lettünk volna (a modernizált ukrán vasakról hiányos az infóm azok biztos vernék őket de ők nem fenyegetnek minket ahogy az osztrákoknak se kellene egy magyar se ingyen se nem hogy harcoljanak érte :D .) De Szlovákia elfoglalhatná már végre Magyarországot az első választásokik csak kihuznánk :D

  10. Egy javaslat Magyarország önként olvadjon be Szlovákiába a magyar államadósság ezzel megszünik létezni majd az 1. választásokon csak 1 magyar párt indúljon akik így elnyerik a töbségi szavazatot a szlovák pártok elől (11 millió Magyar 4 Millió szlovák szavával szemben) :D és amint megnyertük az 1. választásokat állítsuk át az ország nevét himnuszát hivatalos nyelvét egyebek magyarra :D így se államadósság se semmi és még revíziót is végrehajtottunk trükkösen :D

  11. Azért azt ügye tudod, hogyha még meg is nyerik a magyarok a választásokat, ugyanazok a hülyék lesznek hatalmon akik eddig is? :)
    Illetve azt tudod-e, hogyha Mo beolvadna Szlovákiába, akkor csak az emberek álmában lenne szavazati joga a magyaroknak…

  12. Ugye azt tudod hogy demokrácia és európai unió :D szavazati jogátol csak úgy megvonni egy népcsoportot a mai európában nem lehet :D és nem feltétlenül azok kerülnének a székbe mint akik most mert lehet már legközelebb se ők kerülnek oda.

  13. és ha a 2/3 nem is lenne meg de fix hogy magyar párt nyerné a választásokat a szlovákoknak még koalícióba se lenne esélyük a 2 nyelvűséget is akár simán el lehetne fogadtatni de még azt is hogy csak a magyar legyen (de még az se kellene) az meg hogy az országot épp hogy hívnák mellékes lenne ha túlnyomó töbségben magyarok laknák egymás közt úgyis magyarországnak lenne hívva. Elsőnek a szlovákok néznének mint hal a szatyorba hogy de hülyék ezek a magyarok az első választások után meg integethetnének brüsszelnek mint a hajótöröttek hogy ők de át lettek ba..va. :D (és még az unuo is örülne hogy egységesedik és elindul egy regionalizációs folyamat :D )

  14. Két gyors megjegyzés és már mentem is:

    1. Molninak van igaza.

    2. Szittya:
    Ennél már az is jobb ötlet, ha behívunk minden nugátot katonának és hadat üzenünk Romániának. Ha nyerünk mienk Erdély ha vesztünk mienk Magyarország.

    Bocsi, csak poén!

  15. Hírek Kínából.
    – Megérkezett 3 db használt de felújított IL-76os Oroszországból Kínába (további 7 használt gép szállítására van szerződés.)
    – A Pl-12 ből kifejlesztettek egy könnyű lokátor romboló rakétát.
    http://finance.stockstar.com/FB2012112000003476.shtml
    -Hamarosan elkészül az új cél UAV ami az L-15 1:3,6 kicsinyített mása lesz.
    -Állítólag megvették az AL-22 teljes dokumentációját és gyártás jogát http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%98-22 http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%86-22
    -Emellett még bemutattak egy 1000KG lézerirányítású bunker romboló bombát is a neve Tiange
    -Több száz nyugdíjazott J-6ost és J-7est akarnak átalakítani dronnak de úgy hogy a fegyver hordozási és indítási képesség is megmarad.