|

Közeleg a finn Hornetek leváltása

A Finn Légierő elindította a kiöregedő Boeing F/A-18C/D Hornetek leváltására irányuló programját HX jelöléssel.

Október 20-án indult útjára Finnországban a HX jelölésű program, melynek célja a ’90-es években rendszerbe állított, de azóta folyamatosan korszerűsített 61 darab Boeing F/A-18C/D Hornet vadászbombázó váltótípusának kiválasztása és rendszerbe állítása. A védelmi minisztérium 5 versenyzőt nevezett meg: Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 Lightning II és Saab JAS-39E/F Gripen NG.

AIR_F-18C_Finnish_taxing_lg

Egyelőre a lehető legkisebb élettartam-költségek és az alacsony észlelhetőség szerepel a fő szempontok között, a többi kritériumot az év végéig pontosítják. A 64 oldalas dokumentumból kiderül, hogy 2016 februárjában küldik ki az információbekérőket a gyártóknak, a válaszokat októberig várják. Ezután a tender előkészítése következik majd, az ajánlatokat 2018 februárjától várják, míg az eredményhirdetésre 12 hónappal később kerülhet sor. A szerződés véglegesítését és aláírását 2021 februárjára tervezik, a váltótípusnak pedig 2026 végéig kell elérnie a kezdeti bevethetőséget. A teljes bevethetőség ráér 2031 közepéig.

A Hornetek kivonását 2025 és 2030 között tervezik, de elgondolkodtak az élettartam-hosszabbításon, modernizáláson és további hadrendben tartáson is, de ez elvetésre került, mivel 2021-től kezdve a Finn Légierő lesz az F/A-18C/D Hornetek egyedüli üzemben tartója, a vezetés pedig nem akarja elnyújtani ez a nem túl kedvező állapotot.