|

Nem érdekli a GCC-t az Iron Dome

Az angol Sky News által a héten reppent fel, hogy az Arab-félsziget államai esetleg izraeli portékával is erősítenék rakétavédelmi rendszereiket – elsősorban az Iron Dome áll az érdeklődésben.

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács egyes tagállamai és Izrael között fennálló viszony miatt ez természetesen erős kérdőjeleket vetett fel, különösen, hogy az angolok szerint a dolog kiterjedhetne akár a komolyabb izraeli rakétavédelmi rendszerekre is. Írtuk is, hogy az Arrow és a David’s Sling még az Iron Dome beszerzésénél is valószínűtlenebb, – akkor is, ha el is tekintünk az izraeli eredettől – hiszen a nevezett arab államok egyrészt rendelkeznek az amerikai Patriot rendszer rakétavédelemre alkalmas változatával, másrészt 2 tagállam kapcsán – Egyesült Arab Emírségek, Omán – folyamatban van a THAAD rendszer hadrendbe állítása, mint egy többrétegű rakétavédelmi ernyő felső rétegét biztosító rendszer.

Lockheed Martin THAAD

Az angol hírcsatorna a hét elejei anyagában Bahrein külügyminisztere által közölt tényként hozta le az Iron Dome iránti érdeklődést, de ezt a közel-keleti szigetország időközben cáfolta.

A hivatalos álláspont az, hogy Bahrein, illetve az Öböl Menti Együttműködési Tanács az Egyesült Államokhoz kötődő rendszerekkel kívánja megoldani a rakétavédelmi képességek megvalósítását, kibővítését.