|

Jön a „Growler-Gripen”?

Újabb Gripen-változat fejlesztését tervezi a Saab AB, méghozzá a Boeinghoz hasonlóan elektronikai zavarót készítenének a kétszemélyes változatból.

Miután a brazil megrendelésnek köszönhetően – az eredeti tervekkel ellentétben – készül kétüléses változat is a JAS-39E/F Gripen NG-ből, a Saab számára lehetőséget nyújt új verziót ajánlani a vásárlók számára: elektronikai zavarót (EW) készítenének, melyet a Gripen F-ből alakítanának ki, közölte a napokban Lennart Sindahl, a Saab AB igazgató-helyettese.

Kétüléses Gripen F koncepció | Forrás: SAAB AB

Kétüléses Gripen F koncepció | Forrás: SAAB AB ,

Lennart a potenciális piacokról is ejtett szót. Elmondta, hogy Thaiföld újabb példányokat vásárolna a meglévő Gripenjei mellé, emellett Malajzia és Indonézia hasonló konstrukcióban gondolkodik, mint ahogy a Thai Királyi Légierő tette (vadászbombázókat és légtér-ellenőrző gépeket egy csomagban). Továbbá Kolumbiát is komoly érdeklődőnek tekintik, mely az IAI Kfir C-10 flottáját cserélné le.

Emellett a Saab újra nagy erőket mozgósít Indiában, mely úgy döntött, hogy törli az MMRCA-tendert és annak végeredményét, a 36 darab Rafale-t kormányközi szerződés keretében rendszeresíti, de emellett továbbra is nagy szüksége van vadászbombázókra, így újra megnyílhat az út a Gripen és a többi pályázó előtt.