|

Jövőre összeállhat a lengyel Leopard 2PL prototípusa

A napokban a lengyel védelmi minisztérium részéről jelezték, hogy a tervek szerint még a hónap folyamán kiválasztásra kerül a lengyel Leopard 2A4 harckocsik modernizálási programja kapcsán beérkezett 3 ajánlatok közül a nyertes és így 2016 folyamán akár már össze is állhat a németektől használtan vásárolt harckocsik modernizált változatát jelentő Leopard 2PL prototípusa.

A lengyel harckocsi géppark modernizálásában összesen 142 A4-es változatú Leopard 2-es lesz érintett – a régebben beszerzett 128 harckocsin felül az a 14 A4-es is megújul, amit a 2013-ban a németektől megrendelt 105 használt Leopard 2A5 mellé csaptak ráadásként.

Lengyel Leopard 2

Lengyel Leopard 2 ,

A minisztérium által elmondottak alapján Németországból a KMW Krauss-Maffei Wegmann és a Rheinmetall, míg Törökországból a Aselsan tett ajánlatot.

A Leopard 2A5 szintre felhozó csomag realizálása a lengyel védelmi szektor feladata lesz a győztes külhoni cég alvállalkozóként való bevonásával. Ez ügyben még a nyáron lehetett olvasni egy interjút a lengyel Defense 24 szaklapon az MBT Revolution névre hallgató A4 modernizációs csomaggal rendelkező Rheinmetall Landsystems igazgatótanácsának egyik tagjával. Az ott olvashatóak alapján a németek által elbírálásra összeállítandó csomagban megtalálhatóak lesznek a lengyel védelmi ipar által előállított hőképalkotó rendszerek is.

A Leopard 2 gyártója, a KMW kapcsán ilyesmiről nem találtunk infot, míg a török Aselsan kizárásos alapon az A4-es képességeit alaposan felfokozó, a törökök szerint az A6-os szintjén túlmutató Leopard 2NG (Next Generation) csomagot kínálja, ahogy teszi például a szintén modernizálást fontolgató finnek esetében is.