|

Halad a marokkói M1A1 Abrams beszerzés

Algéria és Marokkó között megfigyelhető fegyverkezési versenyben harckocsi vonalon Algéria áll jobban, hiszen a 2009-2011 között 2 ütemben megrendelt 305 T-90Sz harckocsik már leszállításra kerültek, sőt idén újabb 200 darabot rendeltek, melyeket kitekből helyben fognak összeszerelni.

A fenti fotó ugyan Kaliforniában készült, de hasonló tereppel az Atlasz hegység lábainál is találkozhatnak az Abrams-ek. | Fotó: U.S. Army

A fenti fotó ugyan Kaliforniában készült, de hasonló tereppel az Atlasz hegység lábainál is találkozhatnak az Abrams-ek. | Fotó: U.S. Army ,

Ezzel szemben a minderre adandó marokkói válasz, azaz akár 200 db használt, de az M1A1 SA (Situational Awereness) csomag részeként úgymond nullkilométeresre felújított, illetve többek között a harctéri helyzetismeret terén képességnövelt harckocsik beszerzése még mindig nem realizálódott. Tény, hogy a Marokkó részéről 2011 tavaszán egyengetni kezdett, 1,015 milliárd dolláros beszerzés azért halad.

Ezzel kapcsolatos legújabb hír, hogy a General Dynamics Land Systems 358 millió dolláros szerződést kapott, hogy 150 M1A1 harckocsit hozzon fel M1A1 SA konfigurációra, melyek majd Marokkónak mennek Foreign Military Sales program keretében.

A munkálatok értelemszerűen az Abrams harckocsikkal foglalkozó, Ohio államban található Lima Army Tank Plant fogja végezni, melynek a szerződés alapján 2018 februárjára kell végeznie a 150. harckocsi modernizálásával.