|

Szlovákia a Carl-Gustaf M4 első megrendelője

A Saab által kifejlesztett Carl-Gustaf M4 a 2014-es debütálást követően meg is kapta első külföldi megrendelését a szlovák állam által. Az első darabok leszállítását 2016-ra ígérik a megrendelőnek.

Carl Gustaf M4 | Forrás: Saab AB

Carl Gustaf M4 | Forrás: Saab AB ,

“Ez egy jelentős mérföldkő a Saab és a Carl-Gustaf rendszer történelmében. Nagyon boldog vagyok, hogy bejelenthetem, hogy Szlovákia az első ország aki rendszeresíti ezt a rendszer hadereje számára. A Saab és a Dynamics üzletág számára ez újabb bizonyíték arra, hogy képesek vagyunk vezető technikai megoldásokat kínálni ügyfeleink számára” – mondta Görgen Johansson, a Saab Dynamics üzletágának vezetője.

Az M4-es a vállról indítható, hátrasiklás nélküli többcélú fegyver rendszer legújabb változata annak eredeti, 1948-as debütálása óta. Míg a karrierje kezdetén az M2-es változat tömege 14,2 kilogramm volt, addig az M4-es esetében ezt sikerül 7 kilogramm alá csökkenteni. A fegyver hossza is folyamatosan csökkent a fejlesztések során: az M2 1,13 méter, az M3 1,07 méter, míg az M4-es pontosan egy méter hosszú lett. Az űrméret mindegyik változatnál megmarad 84 milliméteresnek, így az újabb példányok képesek kilőni a régebbi lőszereket is.

Forrás: Saab AB

Forrás: Saab AB ,

A tömeg és méretbeli csökkentést kiegészíti, hogy ehhez a fegyverhez már komoly elektronikus fejlesztés is társul, ez egyrészt áll egy nagyon hatékony tűzvezérlő rendszerrel ellátott irányzékból, ami kiegészül programozható lőszerrel is. Tervben van még megnövelt hatótávolságú lőszer kifejlesztése is, amely a cél befogása után képes irányított röppályán autonóm módon haladva leküzdeni azt. A fegyvert ellátták Picatinny sínnel is, melyre irányzékok széles skáláját lehet már rászerelni. Természetesen az M4-es változattal minden további nélkül használható a már kifejlesztett 11 féle gránáttal is.