|

Újabb Szu-30-asokat vásárolna Venezuela

Napokkal a Venezuelai Légierő egyik Szu-30MK2 típusú vadászbombázójának – és mint azóta tudni lehet sajnos 2 hajózójának – elvesztése után Nicolas Maduro venezuelai elnök még vasárnap úgy nyilatkozott, hogy pótolják a gépet, továbbá legalább 12 Szu-30-as beszerzésének ügyében fogja felkeresni orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint.

Venezuelai Szu-30MK2 | Fotó: André Du-pont (Mexico Air Spotters)

Venezuelai Szu-30MK2 | Fotó: André Du-pont (Mexico Air Spotters) ,

Mint arról Facebook oldalunkon beszámoltunk a 24 venezuelai Szu-30MK2 egyike helyi idő szerint csütörtök késő este egy, a drogcsempészek által gyakran használt útvonalon Kolumbia felől érkező azonosítatlan repülőgépre lett riasztva, ám az orosz gyártmányú vadászbombázó a Kolumbiai határ közelében egyelőre ismeretlen okokból lezuhant. A repeseményt követően nem lehetett tudni, hogy a hajózókkal mi lett, ám azóta megerősítették, hogy mindketten életüket vesztették.

Díszfestésű Szu-30MK2 | Fotó: André Austin Du-Pont Rocha (Mexico Air Spotters M.A.S.)

Díszfestésű Szu-30MK2 | Fotó: André Austin Du-Pont Rocha (Mexico Air Spotters M.A.S.) ,

Venezuela még Hugó Chávez elnöksége alatt, 2006-ban rendelt 24 darabot a Szu-30MK2 Flanker variánsból. Mely lényegében nem más, mint a kínai exportra készült Szu-30MKK változatnak avionika vonalon továbbfejlesztett, illetve a vízfelszíni célpontok elleni tevékenységre jobban alkalmas változata. Később Chávez elvileg folytatott tárgyalásokat a csúcs Flanker, a Szu-35Sz lehetséges beszerzéséről is, ebből azonban haláláig már nem lett semmi kézzel fogható. A Szu-30MK2-esek beszerzésének idejéhez képest rosszabb gazdasági helyzetben lévő Venezuela ettől függetlenül már korábban is tervezett újabb gépbeszerzéseket a kiöregedett F-16A/B Block 15 gépeinek leváltása érdekében. Ezen ügyben tavaly állítólag még a nem éppen olcsó árcédulájáról ismert francia Dassault Rafale állt az élen, ám Maduro közelmúltbeli bejelentése alapján caracas marad a logikus lépés, azaz újabb Flanker gépek beszerzése mellett.

A venezuelai légierő egyik díszfestésű F-16A Block 15 típusú vadászgépe. |  Fotó: Chris Lofting

A venezuelai légierő egyik díszfestésű F-16A Block 15 típusú vadászgépe. | Fotó: Chris Lofting ,

A 2006-ban amerikai fegyverszállítási embargót kapott, így az F-16 gépparkját üzemeltetni hosszú távon nem tudó Venezuela volt egyébként az, mely még egy Washington barátabb korban elsőként kapta meg az F-16-ost a dél-amerikai kontinensen: igaz az USA eleinte egy némiképp képességcsökkentett változatot akart csak adni, ám az 1982-es Peace Delta program végül 24 db teljes értékű Fighting Falcont eredményezett az akkor még Fuerza Aérea Venezolana név alatt futott légierőnek. A 18 egy- és 6 db kétüléses gépből 3 veszett oda, melyek pótlása tervben volt, ám ez anyagi, illetve a romló diplomáciai kapcsolatok miatt elmaradt. Napjainkban elvileg még 10-12 venezuelai Falcon repképes.

A 2. perctől igen látványos a videó – nem gyenge Szu-30MK2 kötelék állt össze.