|

HTKA Hírhalom 2015. 37. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Oroszországból újra hírek érkeznek a MiG-35-ös rendszeresítéséről. Már évekkel ezelőtt is lehetett olvasni a légierő szándékáról, hogy 37 példányt rendelnek a nálunk is ismert 29-es legmodernebb változatából, azonban folyamatosan halasztották a dolgot. A jelenlegi tervek szerint hamarosan sor kerülhet a több mint 30 gép szállításáról szóló szerződés aláírására. Az állami teszteket 2017-ben kell teljesítenie a típusnak, a kért mennyiség leszállítására pedig 2018-ig van ideje a gyártónak.

MiG-35

Tárgyalások kezdődtek Portugália és a Northrop Grumman között előbbi F-16-osainak modernizálásáról. Az amerikai mamutvállalat a gépek célzó és célkövető képességét fejlesztené 22,7 millió dolláros áron. A munka 2015 és 2022 között kerül kivitelezésre, utána nemcsak a légi célok felderítésében jeleskednek majd jobban a portugál „sólymok”, hanem a földi és vízi eszközök ellenőrzésében is. Portugália jelenleg 27 F-16-ossal rendelkezik – 12-őt eladtak Romániának – , ezek mindegyike megkapja a fejlesztést.

A francia védelmi miniszter malajziai látogatáson vett részt, ahol helyi kollégájával, Hishammuddin Hussein-el a Rafale vadászbombázó eladásáról egyeztettek. Franciaország magabiztos 18 példány eladásában az indokínai országnak. Sokan úgy gondolták, hogy az Oroszországtól visszatartott Mistralok ügye is szóba kerül, de a hírek szerint ez nem történt meg.

A Magyar Légierő augusztus 31-én átvette a Balti Államok légvédelmét: kis hazánk légiereje 4 JAS-39EBS-HU Gripennel települt a litvániai Siaulia légibázisra. Ez az első alkalom hogy a HuAF részt vesz a baltikumi légi rendészet missziójában.

Fekete Tamás alezredes, a kontingens parancsnoka hivatalosan is átveszi norvég kollégájától a feladatot jelképező kulcsot | Forrás: www.ac.nato.int

Fekete Tamás alezredes, a kontingens parancsnoka hivatalosan is átveszi norvég kollégájától a feladatot jelképező kulcsot | Forrás: www.ac.nato.int ,

Mindeközben dán F-16-osok települtek Izlandra, hogy a légierőt nélkülöző szigetország légvédelmét is elláthassák a NATO Air Policing misszió keretein belül. A 4 vadászgép a cseh Gripeneket váltja, küldetésük október 2-ig tart.

Új sisakkijelzőt fejlesztettek a Mi-28NM harci helikopterekhez. Maga a típusjelzés is új, az NM a Mi-28N legújabb verziója, melynek tovább javították minden idős bevethetőségi képességét. A 2009 óta fejlesztett sisakra szerelhető eszköz nem csupán célzó szerepkört tölt be, hanem az összes szükséges információ megjelenítésére alkalmas.

Az Amerikai Haditengerészet hivatalosan is bejelentette, hogy augusztus 17-én a Raytheon megkezdte az AIM-9X Block II-es rakéták teljes ütemű sorozatgyártását. A „csörgőkígyó” legújabb változata már rendelkezik az indítás utáni célbefogás képességével, így akár az hordozó repülőgép mögötti célpontra is indíthatják.

Block II-es AIM-9X egy F/A-18F törővégén |Fotó: HTKA.hu - AIM-120

Block II-es AIM-9X egy F/A-18F törővégén |Fotó: HTKA.hu – AIM-120 ,

Gyakorlási céllal két MQ-1 Predatort küldött a Lielvarde légibázisra az Amerikai Légierő, Lettországba. A 147. felderítő ezred gépei az első UAV-k melyeket az országba helyezett az USAF.

Különleges feladatot hajtott végre az Amerikai Tengerészgyalogság egyik KC-130J gépének személyzete, akik gyakorlás keretében spanyol Eurofightereket tankoltak a levegőben. Összesen 5 Typhoon ivott a Herculesből augusztus 13-án.

Spanyol Typhoonok tankolnak az Amerikai Tengerészgyalogság egy KC-130J gépéből | Fotó: U.S. Marine Corps/Vitaliy Rusavskiy

Spanyol Typhoonok tankolnak az Amerikai Tengerészgyalogság egy KC-130J gépéből | Fotó: U.S. Marine Corps/Vitaliy Rusavskiy ,

Spanyol Typhoonok tankolnak az Amerikai Tengerészgyalogság egy KC-130J gépéből | Fotó: U.S. Marine Corps/Vitaliy Rusavskiy

Spanyol Typhoonok tankolnak az Amerikai Tengerészgyalogság egy KC-130J gépéből | Fotó: U.S. Marine Corps/Vitaliy Rusavskiy ,

A Denel megkezdte a Seeker 400-as drón sorozatgyártását. A dél-afrikai vállalat portékáját egy meg nem nevezett helyi vállalat számára készítik.

Denel Seeke 400 | Forrás: wikipedia.org

Denel Seeke 400 | Forrás: wikipedia.org ,

A Saab felajánlotta Indonézia számára az Erieye légtérellenőrző rendszerét hogy ezzel segítse az ország légvédelmi képességének javítását. A radart és a hozzá tartozó berendezéseket a Saab 340 és Saab 2000 turbópropelleres vagy az Embraer kisebb sugárhajtású gépeire lehet felszerelni.

A héten mi is beszámoltunk az eredetileg Oroszországnak szánt Mistralok lehetséges új vevőiről: Szaúd Arábia vásárolná meg az egyik hajót Egyiptom számára. Az üzletből Moszkvának is származna haszna, Egyiptom valószínűleg tőlük rendelne Ka-52K Aligator harci helikoptereket a hajó fedélzetére. Az orosz TASS hírügynökség már be is számolt a forgószárnyasok adásvételéről, ám a Rosoboronexport tagadta a szerződés hírét.

Ka-52 a Mistral fedélzetén

Az FS Mistralon vendégeskedő egyik Ka-52 Alligator harci díszben | Forrás: militarists.ru ,



Szeptember 2-val egy új korszak kezdődött az Amerikai Légierő történelmében, ugyanis ezen a napon érkezett meg a Hill légibázisra az első két harci feladatokra szánt F-35A. Az eddig gyártott gépek mind a tesztelő vagy kiképző alakulatokhoz kerültek, ezek az elsők, melyeket harci bevetésekre is alkalmazhatnak. Az AF-77 és AF-78 jelzésű 5. generációs vadászbombázók a 34. vadász századhoz kerülnek, mely a 388. vadász ezred alárendeltségébe tartozik. A szintén a Hill légibázison állomásozó 419. tartalékos vadász ezred is megkapja a későbbiekben a típust. A tervek szerint a Hill légibázison 2019-ig további 70 gépet vehetnek majd át.

Az első hari F-35A | Fotó: U.S. Air Force/ R. Nial Bradshaw

Az első harci F-35A | Fotó: U.S. Air Force/ R. Nial Bradshaw ,