|

Megkezdődött a Boxer tesztelése Litvániában

2014-ben írtunk róla, hogy Litvánia haderejének modernizálásaként kiemelt problémaként kezeli a Németországtól 200-2006 között átvett M113-as gyalogsági harcjárművek cseréjét. Első lépésben a fő ütőerőt képviselő Iron Wolf gépesített lövészdandár két zászlóalja kap majd új, modern gyalogsági harcjárműveket a kiöregedő, s a kor igényeit már nem kielégítő M113-asok helyett. A teljes géppark cseréjét és az új eszközök bevethetővé válását 2020-ig szeretnék elérni.

GTK Boxer, amely teljes díszben egy T-55-ös harckocsi súlyát is elérhet | Forrás: Wikipédia

GTK Boxer, amely teljes díszben egy T-55-ös harckocsi súlyát is elérhet | Forrás: Wikipédia ,

A litvánok összesen 9 céget kerestek meg, melyek kínálatában megtalálhatóak gyalogsági harcjárművek – így került képbe az ARTEC is, mely a német – holland koprodukcióban megvalósult GTK Boxer kapcsán a Krauss-Maffei Wegmann és a Rheinmetall egyik hollandiai részlege által létrehozott közös vállalat terméke.

Indulásra készen - a Boxer találkozása a Ruszlánnal | Fotó: Bundeswehr

Indulásra készen – a Boxer találkozása a Ruszlánnal | Fotó: Bundeswehr ,

A litvánok korábban már megpróbálták rövidre zárni a kérdést és új gyártású járművek helyett a Bundeswehr készletekből vettek volna mindössze pár éves példányokat – ezen a német ipar és a haderő számára is kedvezőtlen lehetőségtől Berlin azonban elzárkózott.

A Boxer természetesen továbbra is Vilnius látókörében van – olyannyira, hogy a nagyméretű APC litvánia szereplése épp jelenleg zajlik. Litván lapértesülések alapján az ARTEC a GTK Boxer legújabb, egyben legveszedelmesebb változatát, a 30 mm-es gépágyút rejtő, moduláris, LANCE fantázianevű toronnyal szerelt változatát vitte a tesztek helyszínéül szolgáló kelet litvániai lőtérre.