|

Felfegyverezhetik a Global Hawkot is

Az USAF szaktanácsadó részlege a pilóta nélküli gépek erősebb felfegyverezését javasolja, a levegő-felszín fegyverzet mellett megjelenhetnek a légiharc-rakéták is.

Sorra jelennek meg az újabbnál újabb pilóta nélküli repülőeszközök, de a Pentagonban gondolnak a szolgálatban lévő, már bevált típusokra is. A jelenleg szolgálatban álló két fő típus, a General Atomics MQ-9 Reaper és a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk példányait a 2000-es évek folyamán kezdték rendszeresíteni, de az iraki és afganisztáni missziók során az ellenőrzött légtérben folyó feladatok miatt nem kellett túlzottan aggódniuk a gépek biztonsága miatt. Az USAF szaktanácsadói azonban jelezték, gondolni kell arra a lehetőségre is, hogy nem mindig lehet kivívni a totális légifölényt, így a gépeknek meg kell tudniuk védeniük magukat.

RQ-4 Global Hawk Block 30

A Global Hawk jelenlegi védelmét a nagy repülési magasság adja | Fotó: Northrop Grumman ,

A legújabb hírek szerint tovább terjesztenék mindkét nevezett típus feladatkörét: mindkét gyártó termékét levegő-levegő rakétákkal látnák el, emellett a Global Hawk esetében hiányzó csapásmérő képességet is pótolnák.

A szakértők tanulmánya arra is kitér, hogy a UAV-k számára létre kell hozni egy nyílt szabványt, melynek köszönhetően könnyen továbbfejleszthetőek lehetnek a jövő pilóta nélküli eszközei.