|

HTKA Hírhalom 2015. 31. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Az Olasz Tecnam megkezdi egy új könnyű katonai kiképzőgép fejlesztését. A P-Jet nevű projekt több szempontból is különleges, az elsőként napvilágra került grafika szerint a gép két függőleges vezérsíkkal és a törzs tetejére, gondolába szerelt hajtóművel rendelkezik, emellett a kétfős személyzet egymás mellett foglalna helyet. A részletes fejlesztést 2016-ban kezdik el, a terveik szerint 3,5 év alatt elkészülnek az első prototípussal. A programot persze nem önkockázatra kezdik meg, két katonai alkalmazó érdeklődésére indítják el, és ha beválik, utána következhet a civil verzió fejlesztése.

Tecnam P-Jet koncepció | Fotó: Tecnam

Tecnam P-Jet koncepció | Fotó: Tecnam ,

India 1,1 milliárd dollárért újabb 48 Mi-171V5 forgószárnyas beszerzését tervezi. Az üzlettel 187 példányra bővülne az Indiai Haderő flottája a típusból.


Zárt közönség előtt tartott bemutatót Angliában a Kawasaki P-1 tengerészeti járőrgépe. A gép a 2015-ös Royal International Air Tattoo kiállításra érkezett Fairfordba, és július 17-én bemutatót tartott a potenciális megrendelők megfigyelői előtt. A demonstráció során nagy figyelmet kapott a típus alacsony magasságú jó repülési tulajdonságai és a manőverezőképessége.

A japán hazai fejlesztésű Kawasaki P-1 a Lockheed P-3 Orion váltótípusa lesz. | Forrás: Kawasaki Heavy Industries

Kawasaki P-1 | Forrás: Kawasaki Heavy Industries ,

Érdekes eset került elő még még egy évvel ezelőttről: az Amerikai Haditengerészet VFA-204 századának két F/A-18 Hornet gépe tavaly egyidejűleg kapott villámcsapást a Mexikói-öböl felett repülve 23 000 láb (7010 méter) magasságban. A kísérő gond nélkül megúszta az esetet, de a vezért valamilyen módon áramütés érte, és 25 percig nehezen tudta csak irányítani gépét és saját testét és elméjét is. A kísérője segítségével azonban idővel visszanyerte az uralmat, és sikeresen letette a gépet a Haditengerészeti Tartalék Bázisra. A 2014 július 18-i esetért mindkét pilóta Air Medal kitüntetést kapott.

Lassan de biztosan növekszik a Mianmari Légierő flottája. Június 24-én hivatalos ceremónia keretében szolgálatba állították az addig átvett G-120TP alap kiképzőgépeket, emellett egy Mi-35P harci, három AS365 és két Bell 206-os szállító helikoptert.

2015 végéig 6 újabb modernizált Tu-22M3 Backfire bombázót állíthat szolgálatba az Orosz Légierő a helyettes védelmi miniszter, Yuri Borisov nyilatkozata alapján.

Szintén az orosz bombázóerőkhöz tartozik, hogy az Egyesült Hajtóműgyártó Vállalat véleménye szerint a PAK-DA szűzrepülésére 2023-24 körül kerülhet sor.

Sikerrel vizsgáztak az Eurofighter Typhoon aerodinamikai módosító csomagjának (Aerodynamic Modification Kit – AMK) elemei. A német felségjel alatt repülő IPA7-es gépre szereltek fel különböző áramlásterelő lapokat, köztük szárnytő hosszabbítást (LERX), melyeknek köszönhetően javult a gép manőverezőképessége. A javulás mértéke ráadásul nem is kicsi, az maximális állásszög 45%-kal, míg az orsózóképesség 100%-kal haladja meg a széria gépek hasonló értékeit. A szárny által termelt maximális felhajtóerő 25%-al nőtt, így a fordulósugár csökkent, míg az alacsony sebességű irányíthatóság szintén javult.

A módosított IPA7-es Typhoon | Fotó: Andreas Zeitler, Airbus Defence and Space

A módosított IPA7-es Typhoon | Fotó: Andreas Zeitler, Airbus Defence and Space ,

Pakisztán újabb 15 Sniper XR célzókonténerre adott le megrendelést. Az új példányok mellett a régebbieket is modernizálják, a korábban beszerzett 22 példány is megkapja a legújabb szoftveres frissítéseket.

Bár India és Franciaország hosszú tárgyalások után megegyeztek 36 Dassaul Rafale eladásáról, a MMRCA tender pályázóiban új remény ébredt a beszerzendő mennyiség hirtelen csökkentésében. Források szerint 3 pályázó, a Saab, az Eurofighter Konzorcium és a Lockheed Martin is új ajánlattal állt elő India számára. A svéd gyártó a legújabb Gripen NG-t ajánlja teljes technológiai transzferrel, valamint segítségnyújtással a Tejas MK-II fejlesztésében. A másik két gyártó ajánlatáról nem kerültek nyilvánosságra részletek.