|

HTKA Hírhalom 2015. 29. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Néhány hónapja még úgy nézett ki, hogy végleg nyugdíjba küldik az X-47B két megépült példányát, ám most fordul a kocka: a haditengerészetnél úgy határoztak, hogy a gépeket még legalább 5 hónapig repülésre kész állapotban tartják. Az így fennálló lehetőség, hogy bármikor felszállhatnak, még jól jöhet, ha a korábbi tesztek kiértékelése során valami váratlan kérdés merülne fel.

Augusztusban kiválaszthatja új bombázójának beszállítóját az USAF. Az LRSB (Long range strike bomber) tender 80-100 gép legyártását határozza meg, a pályázók a szokásos 3 nagy amerikai haditechnikai vállalat. a Northrop Grumman mellett a Boeing és a Lockheed Martin kooperációban indulnak a megmérettetésen, mely 50-80 milliárd zölhasújába kerül majd az amerikai adófizetőknek. A gépek darabára 550 millió dollár körül fog mozogni, és augusztusra ígért eredményhirdetés szeptemberbe is átcsúszhat.

Az Indiai Haditengerészetnél annyira elégedettek a P-8I típussal, hogy még az eredeti megrendelés teljesítésének befejezése előtt érvényesíteni akarják a 4 gépre kötött opciót, már meg is kezdték a tárgyalásokat a Boeingal.

Az első P-8I érkezése | Fotó: Boeing

Az első indiai Poseidon | Fotó: Boeing ,

Mivel Irakban jelenleg is dúlnak a harcok az Iszlám Állam fegyvereseivel, a légierő a lehető leghamarabb szeretné bevonni a küzdelembe a már megrendelt harci eszközöket. Ennek részeként hamarosan bevethetik a legnagyobb harcértéket képviselő F-16IQ vadászbombázókat. Korábban hírek érkeztek arról, hogy az első 3 példány Jordániából repülné a bevetéseket, ám ezt később cáfolták, mondva hogy a gépeknek megvan az iraki állomáshelye Bagdadban, a Ballad légibázison.

Szintén Irakhoz tartozik egy sajnálatos baleset, melyben legalább 8 ember veszítette életét. A légierő egyik Szu-25-öse július 6-án bevetés közben a 6 rárepülés és próbálkozás ellenére sem tudta leoldani bombáit, így hazafordult. A fegyverek ezek után Bagdad egyik külvárosa felett váltak le a támadógép szárnyairól, így okozva jelentős károkat.

Az Indonéz Légierő megkezdi a C-130-asok leváltásának tervezését. A vezérkari főnök, Agus Supriatna altábornagy beszélt tartott sajtótájékoztató, melyből kiderült, hogy némiképp megnövelik a szállító flotta gépeinek méretét, így váltótípusként az A400M vagy a C-17 beszerzésén vacillálnak. A következő 4 év stratégiai fontosságú a légierő szempontjából, ugyanis az F-5-ösök és a C-130-asok leváltása mellett új nagyméretű szállítóhelikopterek beszerzése is várható, így pedig a teljes flotta jelentős része újul meg a következő évtizedben.

Tunézia 4 példánnyal bővítette UH-60M vásárlási listáját. Az Észak-Afrikai ország még tavaly júliusban rendelt 8 példányt a Black Hawk legújabb változatából, ezt most fejelték meg további 4 forgószárnyassal, melyek némileg különböznek majd az első szériától. A megrendelés bővítése 79 millió dollárba kerül, a teljes beszerzésért 700 milliót fizetnek. A csomagban a 12 helikopter mellett benne van 24 M134 Minigun, 24 12,7 mm-es GAU-19-es, 24 70 mm-es Hydra rakéta indító, MX-15Di elektro-optikai/infravörös érzékelő, éjjellátók és további eszközök.

Fegyveresek támadtak a Mexikói Haditengerészet egyik UH-60 helikopterére. Az esetre július 5-én került sor, a helikoptert 7 lövedék találta el, de szerencsére senki nem sérült meg a fedélzeten. Ugyanez nem mondható el a támadókról, a helikopter géppuskásainak ugyanis 6-an estek áldozatul.

A Mexikói Haditengerészet UH-60M forgószárnyúja | Fotó: wikipedia.org

A Mexikói Haditengerészet UH-60M forgószárnyúja | Fotó: wikipedia.org ,

Újabb AW-139-est kapnak a Máltai Fegyveres Erők, ezzel már 3 példányra bővül a szigetország állománya ebből a típusból.

Megerősítésre került a múlt heti feltételezés, miszerint a június 30-án lakóövezetre zuhant indonéz C-130B balesetét hajtóműhiba okozta. A szerencsétlenségben a legfrissebb hírek szerint 142-en vesztették életüket, ebből 8-an tartózkodtak a házakban ahol a gép földet ért.

A Szingapúri Védelmi Minisztérium június 30-án jelentett be, hogy 2016-tól kezdve felújítják a légierő F-16C/D vadászbombázóit.

Az Orosz Légierő leállította mind a 200 MiG-29-esének repüléseit, miután július 3-án elvesztették a típus egy példányát a déli Krasznodár régióban. Az elmúlt hónapban el volt az Orosz Légierő második vesztesége, míg ha a 2015-ös évet nézzük, már 4 gépnél tart a számláló. A MiG-ek repülései aztuán kezdődhetnek újra, ha kiderültek a baleset okai. A pilóta sikeresen katapultált.
Egy másik gépük is veszteséglistára került: egy Szu-24-es zuhant le július 6-án. A bombázó az ország keleti részében, Habarovszk városában felszállás után balra csűrt, majd a földnek ütközött. A személyzet két tagja a gépben ülve lelte halálát.

Fotó: Morar Anatolij

Fotó: Morar Anatolij ,

Az algériai Secret Difa3 blog egy fotót közölt, melyen az ország első Mi-26T2 helikoptere látható miközben a Biskra légibázistól nem messze repül július 9-én. Algéria a nehéz szállítóhelikopter modernizált változatának első export vásárlója, a 6 megrendelt forgószárnyasból idáig kettőt adott át a Rosoboronexport.

Egyik első algér Mi-26T2 |Fotó: secretdifa3.net

Egyik első algér Mi-26T2 |Fotó: secretdifa3.net ,