|

Levegőben a RAIDER! – Videó

Május 22-én végrehajtotta első repülését a Sikorsky legújabb típusa, az S-97 RAIDER. A nagy sebességre optimalizált típus első szárnyalása sikerrel zajlott.

Péntek reggel a Sikorsky floridai kísérleti repülőintézetének területéről végrehajtotta történelmi szűzrepülését az S-97 Raider. A többi helikoptertől eltérően nagy sebességre optimalizált, tolólégcsavarral felszerelt forgószárnyas tesztpilótái első alkalommal az alapvető repülési jellemzőket és a rendszerek működését tesztelték földközelben. A hírek szerint minden a vártnak megfelelően működött, a hajózók elégedetten szálltak ki a gépből.

Forrás: Sikorsky

Forrás: Sikorsky ,

Az S-97 Raider a Sikorsky egyik legfontosabb fejlesztési programja, mely hosszú ideig meghatározhatja a cég jövőjét. Az X-2 technológiai demonstrátorral szerzett tapasztalatok alapján készült Raider egy nagyobb típuscsalád alapját hivatott képezni, melynek tagjai között lesz hagyományos csapatszállító, felderítő és harci változat is. A Sikorsky a Boeing céggel karöltve ezzel a koncepcióval vág neki a JMR/FVL (Joint-Multi Role/Future Vertical Lift) tendernek, ami több milliárd dolláros megrendelést jelent, és a jelenlegi amerikai helikopterflotta gerincét hivatott leváltani.