|

HTKA Hírhalom 2015. 21. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 21. hét

Az indiai kormány új kormánygépek rendszeresítése mellett döntött. A kiöregedő Boeing 747-esek leváltására két Boeing 777-300ER típusú utasszállító repülőgép kerül beszerzésre az Air India légitársaságtól, melyek megkapják a VVIP kabinbelsőt, illetve a Boeing önvédelmi rendszerét.

Fotó: Adrian Pingstone (Arpingstone)

Fotó: Adrian Pingstone (Arpingstone) ,

A Maláj Királyi Légierő (RMAF) 2016 végéig további 5 darab Pilatus PC-7 Mark II típusú kiképzőgépet vehet át Datuk Seri Roslan Saad tábornok tájékoztatása szerint.

Újabb incidens történt a török-szír határon. Légtérsértés miatt riasztották a Török Légierő készenléti géppárját, mely azonosítást követően két AIM-9 Sidewinder rakétával rontotta el a betolakodó kedvét. A török fél állítása szerint egy szír helikoptert lőttek le, míg a szírek azt állítják, hogy csak egy pilóta nélküli repülőeszközről volt szó.

Egy földi próba során sikeresen tesztelték a P-8A Poseidon tengerészeti járőrgép légiutántöltő csonkját, mely során több mint 180 tonna üzemanyagot juttattak a masina bendőjébe. A tesztcsapat tagjai 12 órás műszakokban váltották egymást az egyhetes teszt alatt. A gép immáron készen áll a légi utántöltési képességének tesztelésére, a tesztsorozatot 2016-ig kell sikerrel teljesíteni.

Forrás: Boeing

Forrás: Boeing ,

Az USAF kísérleti laboratóriuma úgy döntött, hogy a CHAMP (Counter-electronics High-powered microwave Advanced Missile Project) program során egy JASSM-ER csapásmérő robotrepülőgépet látnak el nagy energiájú mikrohullámú eszközzel, mellyet az ellenséges elektromos eszközök kiiktatására vetnének be. A fegyver hasonló elektromágneses löketet gerjeszt, mint amit egy nukleáris robbanás is okoz. Az eszközt egyébként már tesztelték 2012-ben egy AGM-86 rakétatestébe építve.

Izraeli hírszerzési információkra támaszkodva a Reuters arról ír, hogy Egyiptom Sz-300VM típusú légvédelmi rendszert vásárolt Oroszországtól. Az üzletet egyelőre sem az orosz, sem az egyiptomi fél nem erősítette meg.

India után újabb ázsiai ország érdeklődik az US-2 típusú amfíbia iránt. Indonézia nagykövete és védelmi minisztere május 5-én tárgyalt Japánban a típus esetleges rendszeresítéséről. A részletes műszaki adatok és gyártási ütemezés ismeretében jelenleg folyik Indonéziában a típus beszerzésének előkészítése.

US-2

US-2 ,

Norvégia megkapta a jóváhagyást 200 darab AIM-9X Block II típusú légiharc-rakéta és a hozzá tartozó kiszolgálóeszközök beszerzésére. Az üzlet értéke 345 millió dollár.

A Dassault Aviation feje a Rafale vadászbombázó első két exportsikert követően bejelentette, hogy dolgoznak a harmadik megrendelés elnyerésén is. Amennyiben összejön, az azt is jelenti, hogy akár meg is duplázhatják típus gyártási sebességét.

A NAS Corpus Christi haditengerészeti bázist sújtó kedvezőtlen időjárás okán a támaszpont részben víz alá került, melynek köszönhetően a US Navy 38 darab T-6 típusú kiképzőgépe szorul átvizsgálásra a következő repülés előtt.

Forrás: KRIS

Forrás: KRIS ,

Megszületett a döntés, a Duna-menti Borcea mellett található 86. Légibázist választották a jövőre érkező F-16-osok leendő állomáshelyéül. A futópálya 300 méterrel (2800 méterre) történő megnyújtására, valamint a bázis hangárjainak és ellátó épületeinek felújítására 32 millió eurót szán a román védelmi minisztérium, de ebből 21 milliót a NATO fog állni. A 600 millió euróért vásárolt és modernizált ex-portugál Falconok közül egyébként már 6 elkészült, az elmúlt hónapokban már román hajózók átképzése folyik rajtuk.

Kapcsolódó hír, hogy a Románia és Thaiföld egyaránt a Lockheed Martin Sniper ATP célmegjelölő konténerek rendszeresítése mellett döntött. Az F-16-osok számára vásárolt eszközök idéntől kerülnek leszállításra.

Együttműködési megállapodást kötött a Northrop Grumman az IRST technológia terén piacvezető olasz Selex ES vállalattal. A szerződés értelmében az NG segíti a Selex európai típusokon (Eurofighter, Gripen, Neuron) már alkalmazott szenzortechnológia értékesítését az amerikai piacon.

Skyward-G Gripenre szerelve | Fotó: Saab

Skyward-G Gripenre szerelve | Fotó: Saab ,

A múlt héten döntés született arról, hogy a Holland Királyi Légierő egy oktatót és két növedéket állomásoztat majd folyamatosan Olaszországban, hogy az M-346 Master típusú sugárhajtású kiképzőgépen gyakoroljanak. A korszerű típus remek alapot nyújt a pilóták számára az F-35-ösre kerülése előtt.

Röviddel bemutatását követően, május 7-én végrehajtotta első repülését az Antonov An-178 típusú teherszállító repülőgép. A közel egy órás szárnyalás sikerrel zajlott.