|

Balesetek a közelmúltból

Nem alakult túl szerencsésen a csillagok állása a repülőeszközök szempontjából, az elmúlt napokban több repülőeszköz is odaveszett a világ különböző pontjain.

Május 7-én elvesztette egyik McDonnell Douglas AH-64 Apache típusú harci helikopterét a Szaúdi Hadsereg. A gép kényszerleszállást hajtott végre Jemen területén, a szaúdi álláspont szerint technikai hiba miatt, de a felkelők állítják, hogy ők lőtték le a gépet. A balesetnek nem volt halálos áldozata, de a pilótákat biztonságba helyezték a mentőcsaptok.

Fotó: Eagleamn

Fotó: Eagleamn ,

Május 8-án leszállás közben lezuhant a Pakisztáni Hadsereg egyik Mi-17 típusú helikoptere számos diplomatával a fedélzetén. A gépen összesen 19 ember tartózkodott, melyből heten vesztették életüket, köztük a két pilóta, a norvég és a fülöp-szigeti nagykövet, valamint a maláj és indonéz nagykövetek feleségei. A balesetben a holland és a lengyel nagykövet is megsérült. A baleset okait jelenleg is vizsgálják.

Pakistani Mi-17

Ahogy arról az előző heti Hírhalomban is beszámoltunk, május 9-én berepülés közben műszaki hiba miatt lezuhant a Török Légierőnek szánt második A400M Atlas teherszállító repülőgép. Az MSN023 gyári számú, EC-403 ideiglenes spanyol lajstromot viselő példány az Airbus sevillai üzeme mellett található repülőtér 09-es pályájáról szállt fel első repülésére, de röviddel a felszállást követően (egyelőre ismeretlen okokból) leálltak a gép hajtóművei (négyből három). Bár a pilóták visszafordultak a repülőtér felé, a gyorsan süllyedő gép villanydróttal ütközött és lezuhant. A roncsok között a hatfős személyzetből négyen szörnyet haltak, a két fedélzeti mérnököt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A balesetet követően az Airbus és Franciaország kivételével az összes üzemeltető és a spanyol hatóság is letiltotta a típus repüléseit, így az Airbus jelenleg a Franciaországban állomásozó tesztpéldányokkal végzi a további tesztrepüléseket.

Az első török példány 2013-ban | Fotó: Airbus Military

Az első török példány 2013-ban | Fotó: Airbus Military ,

Május 9-én bevetés közben Jemen felett újabb szaúdi McDonnell Douglas AH-64 Apache típusú harci helikopter került veszteséglistára. A pilóták túlélték a becsapódást, a gépet lelövő felkelők fogságba ejtették őket.

Egy nappal később egy marokkói F-16C Block 52+ típusú vadászbombázó járt hasonlóan. A kétgépes kötelék másik tagja nem látta a szerencsétlenül járt 08-8008 oldalszámú gép pilótáját katapultálni.

Az első marokkói F-16 a Forth Worth-i betonon 2010. szeptember 21-én.

Az első marokkói F-16 Forth Worthban | Lockheed Martin photo by Randy Crites ,

Május 10-én, helyi idő szerint 14 óra körül műszaki hiba miatt lezuhant a Kolumbiai Légierő egyik Sikorsky UH-60L Black Hawk típusú szállítóhelikoptere. A gép fedélzetén utazó hat személyből négyen meghaltak, a másik kettőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Forrás: FFMM Colombia

Forrás: FFMM Colombia ,

Május 12-én Nepál felett eltűnt az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának egyik UH-1Y típusú szállítóhelikoptere. Az eltűnés előtt a pilóta műszaki hibát jelentett (az üzemanyagrendszer hibásodott meg). A gépen hat amerikai és két nepáli katona tartózkodott. A roncsokat és az esetleges túlélőket továbbra is keresik.

UH-1Y

Forrás: USMC ,

Május 12-én nem sokkal felszállást követően a Perzsa-öbölbe zuhant a US Navy egyik McDonnell Douglas F/A-18F Super Hornet típusú vadászbombázója. A USS Theodore Roosevelt (CVN-71) fedélzetén állomásozó VFA-211 század kötelékébe tartozó gép pilótái műszaki hibát jelentettek, sikeresen katapultáltak, majd a repülőgép-hordozóról segítségükre siető kutató-mentők kihalászták őket a vízből.

Forrás: US Navy

Forrás: US Navy ,

Május 13-án, helyi idő szerint 11 óra 6 perckor a Zahurul Haque bázis területén lezuhant a Bangladesi Légierő 410-es oldalszámú Mil Mi-171S típusú szállítóhelikoptere. A fedélzeten hárman tartózkodtak, mindannyian megsérültek a balesetben, melynek okai egyelőre tisztázatlanok, csak annyit tudni, hogy vészhelyzetet jelentett a pilóta becsapódás előtt.

101_Helicopter_Blast_ctg_130515_41