|

Aláírták az izraeli korvett beszerzést

A tavalyi év végén írtunk róla, hogy Izrael hosszas tárgyalások után sikeresen megállapodott Németországgal 4 német korvettnek az Izraeli haditengerészet részére történő szállításáról. A leendő Sa’ar 6 osztály 4 tagjának megvásárlásáról időközben létre is jött a szerződés, a két fél hétfőn aláírta a dokumentumokat.

Ezzel párhuzamosan ismertté vált, hogy a holokausztért Izrael felé a mai napig vezeklő Németország ezúttal mekkora összeggel támogatja a zsidó állam fegyverkezését, mely ezúttal a tengeri gázmezőik fokozott védelmét szolgálja majd. Tavaly 300 millió Euró körüli összegről lehetett olvasni, ami alapvetően jó információnak bizonyult – bár a támogatás összege egy kicsit alatta marad ezen összegnek. A kedvezmény két részből áll össze: Berlin a 430 Eurósnak millióban megnevezett árcédulából 115 millió Eurót elenged, továbbá a hajókat megépítő Thyssen Krupp 700 millió sékel, azaz cirka 161 millió Euró összegben válogat az izraeli hadipar kínálatából.

Továbbra sem egyértelmű ugyanakkor, hogy a ThyssenKrupp Marine Systems égisze alá tartozó Blohm + Voss hajógyár nagysikerű, számos változatban megépített MEKO hajócsaládjának mely tagja szolgáltatja majd az izraeli Sa’ar járőrhajó vonal legújabb tagjait. Vélhetően az amerikai eredetű Sa’ar 5 hajóknál nagyobb MEKO 80, vagy MEKO 90 a beszerzés tárgya.

A MEKO család korvett vonalának legkisebb tagja az 1500 tonna vízkiszorítású MEKO 80 OPV | Forrás: ThyssenKrupp Marine

A MEKO család korvett vonalának legkisebb tagja az 1500 tonna vízkiszorítású MEKO 80 OPV | Forrás: ThyssenKrupp Marine ,