|

A Lenovo miatt kell új AEGIS beszállítót keresni

Hogy jön össze a világ vezető személyi számítógép gyártója, a több más fronton is agresszívan terjeszkedő kínai Lenovo és az Egyesült Államok Haditengerészetének AEGIS rendszere? Nos természetesen az IBM-en keresztül.

Az amerikaiak biztonsági jellegű problémája abban gyökerezik, hogy az IBM 9 évvel a PC üzletágának a Lenovo részére történő értékesítése után 2014 októberében eladta az x86-os szerver üzletágát is a kínai vállalatnak, melyért az 2,1 milliárd dollárt fizettet, jelentősen erősítve pozícióit a szerver piacon.

Ez abból a szempontból jelent biztonsági kockázatot, hogy az amerikai Arleigh Burke rombolók és Ticonderoga osztályú cirkálók AEGIS fegyverrendszerének modernizált, nyílt architektúrájú Baseline 9 változatában a Lockheed Martin alkalmazott az IBM, azaz immáron a kínaiak blade szervereiből is. Hogy ezen rendszerek mihez szolgáltatnak informatikai hátteret, arról nem szól a fáma.

IBM BladeCenter HT - ilyen blade rendszerek találhatóak többek között az AEGIS Baseline 9 modernizációs csomagban. | Forrás: IBM / Lenovo

IBM BladeCenter HT – ilyen blade rendszerek találhatóak többek között az AEGIS Baseline 9 modernizációs csomagban. | Forrás: IBM / Lenovo ,

Mivel az AEGIS Baseline 9 nyílt architekturájú a probléma viszonylag könnyen megoldható az érintett blade rendszerek más szállító blade termékével való helyettesítésével. Természetesen a megoldás kiválasztása, majd annak implementálása után újabb körös tesztekre is szükség lesz. A Lockheed Martin jelenleg épp a szóba jöhető lehetőségek összegzésével van elfoglalva a vállalat közleménye szerint.

A Big Blue helyett több amerikai nagyvállalat is szóba jöhet, hiszen jelentős szerver üzletággal rendelkezik a HP is, de említhető a 2013 ősze óta amerikai magántulajdonban lévő Dell, vagy a szintén amerikai, inkább hálózati eszközeiről elhíresült Cisco.