|

Jégnek ütközött egy angol atom-tengeralattjáró

Pár hónapra egész biztosan kiesett az aktív szolgálatból a Royal Navy egyik Trafalgar osztályú vadász atom-tengeralattjárója, az HMS Talent – igaz már valamikor a múlt évben, de erre csak mostanában került sor, mikor is lencsevégre kapták, amint betört kobakkal besomfordált Devonport kikötőjébe javításra.

Az angol sajtó által még a hétvégén lehozott képeken az látható, hogy a Talent tornyának teteje annak elülső részén egy jelentősebb méretű területen bezúzódott. A vélhetően valahol az Északi-tenger területén történt esetről a névtelenségbe burkolózó Royal Navy források úgy nyilatkoztak, hogy arra még valamikor a tavalyi év végén került sor, miközben a szóban forgó SSN orosz hajókat tartott szemmel. De szó sincs arról, hogy orosz tengeralattjáróval ütköztek volna, a sérülést egy felszínre emelkedés előtt nem észlelt jégheggyel való ütközés okozta.

Az idén 25 éve hadrendben álló HMS Talent sérülését 500 000 angol font körüli összegre taksálják, melynek oroszlánrésze nem meglepő módon a torony kijavítása lesz – bár sérült a tengeralattjáró hangelnyelő borítása is.

Az HMS Talent (S92) a Földközi-tengeren 2013 októberében. | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Amanda R. Gray

Az HMS Talent (S92) a Földközi-tengeren 2013 októberében. | U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Amanda R. Gray ,

Érdekességképpen megemlítendő, hogy az angolok használták már fedősztorinak a jégheggyel való ütközést. Ezzel persze nem akarunk semmit mondani, de mikor a Swiftsure osztályú SSN, az HMS Sceptre 1981-ben összeütközött az egyik Delta III osztályú orosz ballisztikus rakéta hordozó atom-tengeralattjáróval, a K-211 Petropavlovszk-Kamcsatszkijjal, akkor ez volt a kommunikált indok, hogy a Sceptre mitől is szenvedett el igen komoly sérüléseket.